Τι είναι η Ψηφιακή Μεταμόρφωση?

Ψηφιακή μεταμόρφωση είναι η ενοποίηση της ψηφιακής τεχνολογίας σε όλους τους τομείς μιας επιχείρησης, αλλάζοντας ριζικά το πως λειτουργεί και προσφέρει ποιότητα στους πελάτες. Επίσης, είναι μια πολιτισμική αλλαγή που απαιτεί από τους οργανισμούς να προκαλούν αδιάκοπα την υπάρχουσα κατάσταση των πραγμάτων, να πειραματίζονται και να νιώσουν άνετα με την αποτυχία.

Η Ψηφιακή μεταμόρφωση είναι επιτακτική για όλες τις επιχειρήσεις, από τις μικρές μέχρι και τις μεγάλες. Το μήνυμα είναι δυνατό και ξεκάθαρο σε κάθε ομιλία, σε κάθε πάνελ, σε κάθε άρθρο ή μελέτη σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι επιχειρήσεις μπορούν να παραμείνουν ανταγωνιστικές και σχετικές όσο ο κόσμος γίνεται πιο ψηφιακός. Αυτό που δεν είναι ξεκάθαρο σε πολλούς επιχειρηματίες είναι το τι σημαίνει ψηφιακή μεταμόρφωση. Είναι απλά ένας έξυπνος τρόπος για να πούμε ότι μεταβαίνουμε στο “σύννεφο”; Ποια είναι τα συγκεκριμένα βήματα που θα πρέπει να κάνουμε; Πρέπει να σχεδιάσουμε νέες εργασίες που θα μας βοηθήσουν να δημιουργήσουμε ένα πλαίσιο για την ψηφιακή μεταμόρφωση ή να προσλάβουμε μια συμβουλευτική υπηρεσία; Ποια μέρη της επιχειρηματικής μας στρατηγικής πρέπει να αλλάξουμε; Αξίζει όλο αυτό;

Σημείωση: Ορισμένοι ηγέτες θεωρούν ότι ο ίδιος ο όρος “Ψηφιακή Μεταμόρφωση” (Digital Transformation) έχει χρησιμοποιηθεί ευρέως, τόσο πολύ, που έχει γίνει λιγότερο χρήσιμος απ’ ότι ήταν προηγουμένως. Μπορεί να μην σας αρέσει ο όρος. Όμως, είτε σας αρέσει είτε όχι, οι επιχειρηματικές εντολές που βρίσκονται πίσω από τον όρο – να ξανασυζητήσετε για τα παλιά λειτουργικά μοντέλα, να πειραματιστείτε περισσότερο, να γίνετε πιο ευέλικτοι στην ικανότητά σας να ανταποκρίνεστε στους πελάτες και στους ανταγωνιστές σας – δε θα να πάνε πουθενά.

Το άρθρο στοχεύει να απαντήσει στις πιο κοινές ερωτήσεις γύρω από τη ψηφιακή μεταμόρφωση και να παρέχει σαφήνεια, ειδικά στους CIOs και τους Ηγέτες της Πληροφορικής, συμπεριλαμβανομένων των μαθημάτων που πήρατε από τους συναδέλφους σας και τους ειδικούς της ψηφιακής μεταμόρφωσης. Λόγω του ότι η τεχνολογία κατέχει σημαντικό ρόλο στην ικανότητα ενός οργανισμού να εξελίσσεται μαζί με την αγορά και να αυξάνει συνεχώς την αξία που προσφέρει στους πελάτες, οι CIO έχουν καθοριστικό ρόλο στην ψηφιακή μεταμόρφωση.

Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι οι σημερινοί οργανισμοί βρίσκονται σε διαφορετικά σημεία στο δρόμο για τη ψηφιακή μεταμόρφωση. Εάν αισθάνεστε ότι έχετε παραμείνει στο ίδιο σημείο στο έργο σας για την ψηφιακή μεταμόρφωση, δεν είστε μόνοι. Ένα από τα πιο δύσκολα ερωτήματα στην ψηφιακή μεταμόρφωση είναι το πώς να ξεπεράσετε τις αρχικές δυσκολίες από το όραμα στην εκτέλεση. Αυτό δημιουργεί άγχος: Πολλοί CIOs και οργανισμοί νιώθουν ότι βρίσκονται πολύ πίσω από τους συναδέλφους τους στη ψηφιακή μεταμόρφωση, ενώ αυτό δεν ισχύει στη πραγματικότητα.

Φέτος, η πανδημία του COVID-19 έφερε νέα έκτακτη ανάγκη για να εκπληρωθούν στόχοι της ψηφιακής μεταμόρφωσης – και ανάγκασε πολλούς οργανισμούς να επιταχύνουν τον μετασχηματισμό αυτόν.

Όμως, οι Ηγέτες της Πληροφορικής συνεχίζουν να παλεύουν με προκλήσεις όπως ο προϋπολογισμός, οι αγώνες ταλέντων και η αλλαγή της κουλτούρας. Ψάξτε βαθύτερα για συμβουλές από τους συναδέλφους σας και τους ειδικούς της ψηφιακής μεταμόρφωσης.

What is digital transformation? 

Λόγω του ότι η ψηφιακή μεταμόρφωση θα είναι διαφορετική για κάθε εταιρεία, θα είναι δύσκολο να προσδιοριστεί ένας ορισμός που να ισχύει για όλες. Ωστόσο, σε γενικούς όρους, ορίζουμε την ψηφιακή μεταμόρφωση ως την ενοποίηση της ψηφιακής τεχνολογίας σε όλους τους τομείς μιας εταιρείας, που έχει ως αποτέλεσμα θεμελιώδεις αλλαγές στο πώς λειτουργούν οι επιχειρήσεις και πώς προσφέρουν αξία στους πελάτες. Πέρα από αυτό, είναι μια πολιτισμική αλλαγή που απαιτεί οι οργανισμοί να αμφισβητούν συνεχώς το πως είναι τα πράγματα, να πειραματίζονται συχνά και να νιώθουν άνεση με την αποτυχία. Μερικές φορές, αυτό σημαίνει ότι πρέπει να εγκαταλειφθούν οι μακροχρόνιες επιχειρηματικές διαδικασίες, όπου οι εταιρείες χτίστηκαν σε αυτές, προς όφελος των σχετικά νέων πρακτικών που ακόμα προσδιορίζονται.

Η ψηφιακή μεταμόρφωση πρέπει να ξεκινά με τη δήλωση ενός προβλήματος, την ξεκάθαρη ευκαιρία, ή έναν επιθυμητό στόχο, εξήγησε πρόσφατα ο Jay Ferro, CIO της εταιρίας Quikrete. “Το “γιατί” της ψηφιακής μεταμόρφωσης του οργανισμού σας μπορεί να αφορά τη βελτίωση της εμπειρίας των πελατών, τη μείωση των προβλημάτων, την αύξηση της παραγωγικότητας, ή την αύξηση της κερδοφορίας”, για παράδειγμα, αναφέρει ο Ferro. “Αλλιώς, εάν πρόκειται για μια επιθυμητή δήλωση, μπορεί να περιστρέφεται γύρω από το να γίνουμε οι καλύτεροι με τους οποίους μπορούν να συνεργαστούν, χρησιμοποιώντας ψηφιακές τεχνολογίες που δεν ήταν διαθέσιμες τα προηγούμενα χρόνια”.

Ηγέτες, σκεφτείτε τι θα σημαίνει η ψηφιακή μεταμόρφωση – στην πράξη – για την εταιρεία σας και πώς θα την διατυπώσετε. “Το “ψηφιακό” είναι μια φορτωμένη λέξη που σημαίνει πολλά πράγματα για πολλούς ανθρώπους”, λέει ο Jim Swanson, CIO της Johnson & Johnson. Όταν συζητάτε για την ψηφιακή μεταμόρφωση, αναλύστε τι σημαίνει, προτείνει ο Swanson, ο οποίος ήταν επικεφαλής της ψηφιακής μεταμόρφωσης στην Bayer Crop Science (και προηγουμένως υπήρξε CIO στη Monsanto) πριν έρθει στην Johnson & Johnson στις αρχές του 2020. Στη Monsanto, ο Swanson ανέλυσε την ψηφιακή μεταμόρφωση με όρους πελατοκεντρικής πολιτικής. “Μιλάμε για την αυτοματοποίηση των λειτουργιών, για τους ανθρώπους και για νέα επιχειρησιακά μοντέλα”, επισήμανε. “Μέσα σε αυτά τα θέματα βρίσκεται η ανάλυση δεδομένων, οι τεχνολογίες και το λογισμικό – τα οποία όλα είναι ενεργοποιητές, όχι οδηγοί”.

“Στο κέντρο όλων αυτών είναι η ηγεσία και η κουλτούρα”, αναφέρει ο Swanson. “Θα μπορούσατε να έχετε όλα αυτά τα πράγματα – την πλευρά του πελάτη, τα προϊόντα και τις υπηρεσίες, τα δεδομένα και τις πραγματικά φοβερές τεχνολογίες – αλλά εάν η ηγεσία και η κουλτούρα δεν βρίσκονται στο κέντρο, όλα αποτυγχάνουν. Η κατανόηση του τι σημαίνει το “ψηφιακό” για την εταιρεία σας – είτε είστε χρηματοοικονομική εταιρία, είτε γεωργική εταιρία, είτε φαρμακευτική εταιρία ή ίδρυμα λιανικού εμπορίου – είναι απαραίτητη”.

Η Melissa Swift, που είναι υπεύθυνη για την Ψηφιακή Συμβουλευτική της εταιρίας “Korn Ferry” στη Βόρεια Αμερική και τους Παγκόσμιους Λογαριασμούς, συμφωνεί με την άποψη του Swanson ότι η λέξη “ψηφιακό” είναι προβληματική, εφόσον σημαίνει πολλά πράγματα για πολλούς ανθρώπους.

“Αναφέρετε τη λέξη “ψηφιακό” σε έναν άνθρωπο και θα σκεφτούν την κατάργηση του χαρτιού και τη μεταφορά των πραγμάτων σε ψηφιακή μορφή, ένας άλλος μπορεί να σκεφτεί την ανάλυση δεδομένων και την τεχνητή νοημοσύνη, ένας άλλος μπορεί να απεικονίσει τις ευέλικτες ομάδες και ένας άλλος μπορεί να σκεφτεί τα γραφεία ανοικτού σχεδίου”, σημειώνει

Η λέξη “ψηφιακό” είναι μια λέξη μπέρδεμα. Και αυτό προκαλεί μεγάλη αναστάτωση στους οργανισμούς”.

“Φανταστείτε να παραγγέλνετε ένα μπέργκερ ξανά και ξανά και να παίρνετε τα πάντα, από χοτ ντογκ μέχρι σάντουιτς με κοτόπουλο και σαλάτα Caesars…” αναφέρει.

www.hatzifilax.com