Για τους επαγγελματίες που σκοπεύουν να ανέβουν μέσα στον οργανισμό τους ή που βρίσκουν ξαφνικά τον εαυτό τους σε θέση εξουσίας πάνω από άλλους, δεν είναι ασυνήθιστο να αναρωτιούνται εάν η εκπαίδευση στο πώς να είναι ηγέτες με τη μορφή ενός σεμιναρίου (leadership webinar) ή ενός εργαστηρίου θα μπορούσε να τους ωφελήσει στην καριέρα τους.

Η απάντηση σε αυτή την ερώτηση είναι ένα δυνατό “ΝΑΙ”.

“Η έννοια της ηγεσίας δε γίνεται πάντα κατανοητή και θεωρείτε ότι είναι μια μυστικιστική ιδιότητα, την οποία κάποιοι άνθρωποι ενσαρκώνουν και άλλοι όχι”, λέει ο καθηγητής του Harvard Business School, Joshua Margolis στο διαδικτυακό μάθημα “Leadership Principles”.

Ενώ πολλοί άνθρωποι ισχυρίζονται ότι είναι “γεννημένοι ηγέτες”, οι ηγετικές δεξιότητες μπορούν να διδαχτούν(leadership webinar). Με αρκετή πειθαρχία, κατανόηση και εξάσκηση, ο καθένας μπορεί να γίνει ένας αποτελεσματικός ηγέτης μέσα στην επιχείρηση ή τον οργανισμό του(business development consulting).

Για να σας βοηθήσουν να αποφασίσετε εάν η διδασκαλία ηγεσίας είναι για εσάς, παρουσιάζουμε παρακάτω μερικά από τα πλεονεκτήματα που μπορεί να εμπεριέχει η διδασκαλία αυτή για τη πορεία της καριέρας σας και στην ικανότητά σας στον παρόν ή σε επιθυμητό ρόλο σας(leadership webinar).

3 Πλεονεκτήματα των Leadership Trainings

  1. Αξιολογήστε την αποτελεσματικότητά σας ως ηγέτης

Για να βελτιώσετε τις ηγετικές σας ικανότητες, πρέπει πρώτα να κατανοήσετε τις ικανότητες που ήδη έχετε(leadership webinar). Ποια είναι τα δυνατά σας σημεία και πώς μπορείτε να τα αξιοποιήσετε για να γίνετε ένας πιο αποτελεσματικός ηγέτης; Ποιες είναι οι αδυναμίες σας και πώς μπορείτε να προσπαθήσετε να καλύψετε αυτά τα κενά και να γίνετε πιο ολοκληρωμένος; Η ανάπτυξη αυτής της αντίληψης μπορεί να σας βοηθήσει να δώσετε μεγαλύτερη βάση στις καλύτερες στρατηγικές για βελτίωση(business development consulting). Μπορεί επίσης να σας επιτρέψει να προσδιορίσετε το προσωπικό ηγετικό σας στυλ, στο οποίο μπορείτε να παραπέμπετε και να βασίζεστε σε όλη τη διάρκεια της καριέρας σας.

Υψηλής ποιότητας προγράμματα ηγεσίας, όπως το μάθημα “Leadership Principles” που προσφέρεται από το “HBS Online”, ενσωματώνουν αυτή την αυτοαξιολόγηση στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Εκτός από τη δυνατότητα διευκόλυνσης της αυτοαξιολόγησης, το μάθημα ζητά παρατηρήσεις από τους συναδέλφους και τους διευθυντές για να κατανοήσουν καλύτερα τη συναισθηματική νοημοσύνη των συμμετεχόντων – ένα σημαντικό χαρακτηριστικό όλων των ηγετών.

  1. Μάθετε (και εξασκήστε) σημαντικές ηγετικές δεξιότητες

Για να είναι αποτελεσματικοί, οι ηγέτες πρέπει να κατανοούν πώς να καθορίζουν την κατεύθυνση μιας ομάδας, να σχεδιάζουν ομάδες, να εκπαιδεύουν τους συναδέλφους τους, να παρέχουν σχόλια και παρατηρήσεις και να δημιουργούν ισχυρές και αξιόπιστες σχέσεις με τους ανθρώπους που βρίσκονται στις θέσεις κάτω από τη θέση του αρχηγού(leadership webinar). Γνωρίζουν πώς να εμπνέουν τους άλλους, να ενδυναμώνουν τους υπαλλήλους, να διαχειρίζονται στρεσογόνες καταστάσεις και να αντιλαμβάνονται πότε πρέπει να αναθέτουν εργασίες ή να ασχολούνται οι ίδιοι με ένα έργο.

“Η ηγεσία είναι το να βγάζεις τον καλύτερο εαυτό των άλλων για να δουλέψουν αποδοτικά”, λέει ο Margolis στο βιβλίο “Leadership Principles”.

Η τελειοποίηση αυτών των δεξιοτήτων απαιτεί εμπειρία. Η ολοκλήρωση της εκπαίδευσης στις μεθόδους ηγεσίας, σας επιτρέπει όχι μόνο να μάθετε και να κατανοήσετε αυτές τις δεξιότητες, αλλά και να τις εφαρμόσετε στην πράξη σε ένα περιβάλλον συνεργασίας.

  1. Δεχτείτε πραγματικά σχόλια και παρατηρήσεις από έμπειρους ηγέτες

Ένα από τα μεγαλύτερα οφέλη που συνδέονται με την εκπαίδευση σε μεθόδους ηγεσίας είναι η έκθεση του εαυτού σας σε άλλους ηγέτες – τόσο σε καθηγητές όσο και σε συναδέλφους- από τους οποίους μπορείτε να μάθετε και να εξελιχτείτε(leadership skills). Οι συνομιλίες, οι συζητήσεις και η γενική ελεύθερη ανταλλαγή ιδεών με άλλους μπορούν να προσφέρουν γνώσεις και σχόλια και παρατηρήσεις που είναι δύσκολο να αποκτηθούν όταν προσπαθείτε να αναπτύξετε αυτές τις δεξιότητες από μόνοι σας.

Ποιος μπορεί να επωφεληθεί από την εκπαίδευση μεθόδων και πρακτικών ηγεσίας;

  1. Επαγγελματίες που βρίσκονται στην αρχή ή στη μέση της καριέρας τους

Οι επαγγελματίες που βρίσκονται στην αρχή ή στη μέση της καριέρας τους που εργάζονται αυτή τη στιγμή ως μεμονωμένοι συνεισφέροντες ή ειδικοί στο τμήμα ή τον οργανισμό τους, μπορούν να επωφεληθούν από την ολοκλήρωση της εκπαίδευσης σε μεθόδους ηγεσίας(business development consulting). Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για κάποιον που επιθυμεί να αναλάβει τελικά κάποια στιγμή στο μέλλον μια θέση διοίκησης ή ηγεσίας, αλλά δεν είναι σίγουρος για το πώς θα φτάσει εκεί. Με τη παρακολούθηση ενός μαθήματος στις μεθόδους ηγεσίας και την ενεργή ανάπτυξη των ηγετικών σας δεξιοτήτων(leadership skills), προετοιμάζετε τον εαυτό σας ώστε να είναι έτοιμος όταν εμφανιστεί μια ευκαιρία, να κάνετε την αλλαγή.

Παρομοίως, η ηγετική εκπαίδευση μπορεί επίσης να είναι χρήσιμη σε άτομα που δεν θέλουν απαραίτητα να δουλέψουν σε κάποια ηγετική θέση, αλλά αναλαμβάνουν περιστασιακά καθήκοντα και ευθύνες(leadership skills), όπως ένας διευθυντής project.

  1. Νέοι Ηγέτες

Πολλοί οργανισμοί ακολουθούν μια αυστηρή ιεραρχία για να καθορίσουν ποιον να προσλάβουν ή να προωθήσουν σε ηγετική θέση(business development consulting). Οι υποψήφιοι, είτε εσωτερικοί είτε εξωτερικοί, πρέπει συνήθως να πληρούν ένα συγκεκριμένο επίπεδο εκπαίδευσης και εμπειρίας προκειμένου να γίνουν υποψήφιοι για τη θέση αυτή.

Όμως, σε μικρότερους ή πιο ευέλικτους οργανισμούς, αυτή η ιεραρχία μπορεί να μην έχει δημιουργηθεί ακόμα, το οποίο μπορεί να δώσει τη δυνατότητα σε ένα άτομο να μετακινηθεί σε μια ηγετική θέση ακόμα και σε περίπτωση που δεν έχει ακόμα εμπειρία σε έναν τέτοιο ρόλο (Αυτό ισχύει ιδιαίτερα σε πολλές νέες εταιρίες).

Εάν βρεθείτε ξαφνικά και απρόσμενα τοποθετημένος σε μια ηγετική θέση, η παρακολούθηση μαθημάτων (leadership webinar)θα σας φανεί πολύ χρήσιμη στο να προσανατολιστείτε στον νέο σας ρόλο.

  1. Επίδοξοι Επιχειρηματίες

Πολλοί ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων ξεκινούν ως αυτοαπασχολούμενοι εργαζόμενοι. Δεν έχουν να διαχειριστούν εργαζομένους ή μέλη μιας ομάδας. Είναι υπεύθυνοι μόνο για τον εαυτό τους.

Αλλά με το που κάνετε το μικρό βήμα της πρόσληψης του πρώτου σας υπαλλήλου, ολόκληρη η δυναμική της επιχείρησης σας αναμένεται να αλλάξει, διότι δεν είστε πλέον υπεύθυνοι μόνο για τον εαυτό σας(leadership skills). Για τον λόγο αυτό συχνά λένε ότι η επιτυχία ως ένα άτομο που δραστηριοποιείται μόνο του, δεν σημαίνει απαραίτητα πως θα επιτύχει και ως επιχειρηματίας.

Εάν ο τελικός στόχος της καριέρας σας είναι να είστε ένας επιτυχημένος επιχειρηματίας, η ανάπτυξη των ηγετικών σας δεξιοτήτων είναι απαραίτητο κομμάτι του στόχους και μπορεί να σας βοηθήσει να αποκτήσετε τις δεξιότητες που απαιτούνται για τη δημιουργία και τη διαχείριση ομάδων υψηλών επιδόσεων.

  1. Επιχειρήσεις και Οργανισμοί

Ενώ μερικές επιχειρήσεις και οργανισμοί με ανοιχτές ηγετικές θέσεις αναζητούν υποψήφιους, υπάρχουν οφέλη από την προαγωγή των εργαζομένων της ίδιας εταιρείας (business development consulting). Από τη μία πλευρά, είναι συχνά φθηνότερη κίνηση διότι δεν έχετε πλέον τα έξοδα για την πρόσληψη, την εξέταση, τη συνέντευξη και την αξιολόγηση των υποψηφίων για τη θέση αυτή. Από την άλλη πλευρά, η προαγωγή των εργαζομένων από μέσα από την εταιρεία συχνά λιγότερο χρόνο για να ξεκινήσει στη θέση αυτή, αφού ο εργαζόμενος πιθανόν γνωρίζει ήδη πώς λειτουργεί η επιχείρηση.

Για να κατανοήσουν τα οφέλη της προαγωγής μέσα από την εταιρεία, οι εταιρείες πρέπει να παρέχουν στους υπαλλήλους τους τη δυνατότητα να αναπτύξουν τις δεξιότητες που είναι απαραίτητες για την επιτυχία. Η επένδυση σε πρωτοβουλίες για την επαγγελματική ανάπτυξη, όπως η εκπαίδευση σε μεθόδους ηγεσίας, είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να γίνει αυτό. Μπορεί επίσης να βελτιώσει τη διατήρηση των εργαζομένων σας στην εταιρεία σας: Το 94% των εργαζομένων δηλώνουν ότι θα έμεναν περισσότερο σε μια εταιρεία, εάν αυτή επένδυε στο να τους βοηθήσει να μάθουν και να αναπτυχθούν στον επαγγελματικό τομέα.

www.hatzifilax.com