Ένας μάνατζερ με τις κατάλληλες ιδιότητες μπορεί να κάνει τη διαφορά: η ικανότητα του να ακούει αντί να αγνοεί, να επικοινωνεί, είναι κάποια από τα χαρακτηριστικά που θα βοηθήσουν τόσο τους ίδιους, όσο και στους εργαζόμενους τους.

Εάν οι μάνατζερ είναι σε θέση να δημιουργήσουν εμπιστοσύνη στην ομάδα τους, να ακούσουν τις ιδέες της και να μάθουν να παρέχουν Εμπειρία στον Πελάτη σε φυσικό και ψηφιακό επίπεδο, τότε η παραγωγικότητα και η παρακίνηση τους θα αυξηθεί σε μεγάλο βαθμό.

Ας δούμε αυτές τις απαραίτητες ιδιότητες που ένας μάνατζερ πρέπει να έχει σαν «χάρτη» προς την πορεία για επαγγελματική επιτυχία.

1) Να αναπτύξετε μια εταιρική κουλτούρα αμοιβαίας εμπιστοσύνης.

Η εμπιστοσύνη αποτελεί καίριο χαρακτηριστικό της άριστης ηγεσίας. Οι μάνατζερ πρέπει να είναι σε θέση να δέχονται τις ιδέες των εργαζομένων, προκειμένου αυτοί να εμπιστεύονται τον τρόπο που λειτουργούν ως μάνατζερ. Φυσικά, η αποφασιστικότητα πρέπει να συνδυάζεται με την ενσυναίσθηση. Ένας μάνατζερ-ηγέτης πρέπει να είναι σε θέση να ξεπεράσει κάθε αντίσταση, να αντέξει τις επαγγελματικές αντιξοότητες και να πορευτεί μπροστά για να οδηγήσει στην επιτυχία την ομαδα του.

2) Να επικεντρώνεστε στα δυνατά σημεία.

Μια ενιαία κουλτούρα στο εργασιακό περιβάλλον που βασίζεται στα δυνατά σημεία των εργαζομένων προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα. Εάν ανησυχείτε ότι η υποστήριξη της κατάρτισης και της επαγγελματικής ανάπτυξης των εργαζομένων μπορεί να τους προετοιμάσει μόνο για να πάνε στο επόμενο στάδιο αφήνοντας σας πίσω, κάνετε λάθος. Οι μάνατζερ, οι οποίοι παρέχουν και αναδεικνύουν ευκαιρίες στο ανθρώπινο δυναμικό τους για να αναπτύξει νέες δεξιότητες, στην πραγματικότητα επενδύουν στην ομάδα τους. Επίσης, ως μάνατζερ, επικοινωνείτε ένα ισχυρό μήνυμα ότι σας ενδιαφέρει η προσωπική και επαγγελματική επιτυχία των συνεργατών σας.

3) Να παρέχετε Εμπειρία στον Πελάτη

Η εκπαίδευση στην παροχή Εμπειρίας του Πελάτη, αποτελεί αναγκαιότητα στο σύγχρονο επιχειρησιακό περιβάλλον. Είναι μία νοοτροπία που θα σας βοηθήσει ως μάνατζερ ώστε να αναπτύξετε το ανθρώπινο δυναμικό σας, καθώς και την επιχείρηση. Kάθε επαφή και αλληλεπίδραση που έχει ο πελάτης με την επιχείρηση είναι σημαντικό. Είτε αυτές είναι σε φυσική μορφή, είτε σε ψηφιακή, ο Πελάτης βιώνει ένα ταξίδι και οι πετυχημένοι μάνατζερ φροντίζουν να παρέχουν Εμπειρία.

Η Εμπειρία του Πελάτη συναισθηματικό ταξίδι του Πελάτη

4) Να αντιμετωπίζετε αποτελεσματικά το καθημερινο αγχος

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά ενός μάνατζερ είναι να είσαι σε θέση να χειριστεί το αγχος με αποτελεσματικό τρόπο. Ως μάνατζερ, είστε υπεύθυνοι για την απόδοση των εργαζόμενων σας. Η συναισθηματική σταθερότητα είναι στην κορυφή μίας λίστα βασικών χαρακτηριστικών του μάνατζμεντ. Η ικανότητα σας να φροντίζετε τον εαυτό σας και να αντέχετε την πίεση που σχετίζεται με τη δουλειά σας, θα σας κάνει να σκέφτεστε καθαρά και να παίρνετε σωστές αποφάσεις κατά τη διάρκεια περιόδων άγχους.

5) Να διαχειρίζεστε το χρόνο σας με αποτελεσματικό τρόπο και να αποφεύγετε τη μικροδιαχείριση – Micromanagement

Η διαχείριση του χρόνου αποτελεί μία ικανότητα απαραίτητη τόσο σε επαγγελματικό, όσο και σε προσωπικό επίπεδο. Ένας αποτελεσματικός και πετυχημένος μάνατζερ πρέπει να μην σπαταλά το χρόνο του σε μικρές λεπτομέρειες και χρονοτριβές, όπως στο παράδειγμα της μικροδιαχείρισης. Η σωστή διαχείριση χρόνου μπορεί να απελευθερώσει τους μάνατζερ από κάποιες δευτερεύουσες υποχρεώσεις, ώστε να μπορέσουν να επιτύχουν τους άμεσους και μακροπρόθεσμους στόχους τους.

6) Να είστε ανοιχτοί σε νέες ιδέες για τη μετάβαση στη ψηφιακή εποχή.

Ως μάνατζερ πρέπει να διατηρείτε μία ανοιχτή και ευέλικτη νοοτροπία, προκειμένου να μπορείτε να εντοπίσετε πότε κάτι μπορεί να βελτιωθεί. Οι μεγάλοι μάνατζερ επιτρέπουν στα μέλη της ομάδας τους να μοιράζονται νέες ιδέες και τους αφήνουν περιθώρια δημιουργικότητας. Ειδικά αυτήν την περίοδο, οι αποτελεσματικοί μάνατζερ πρέπει να είναι ανοιχτοί τόσο σε αλλαγές, όσο και σε προτάσεις. Η μετάβαση σε ένα με τον Πελάτη και τους εργαζόμενους είναι γεγονός, οπότε το καλύτερο είναι να ακούμε και να επεξεργαζόμαστε κάθε ιδέα σαν την πιθανή επόμενη καινοτομία.

7) Να αναγνωρίζετε και να ανταμείβετε την καλή αποδοση

Ένας στους τρεις εργαζόμενους δηλώνει ότι θα ήθελε να λαμβάνει αναγνώριση για το ότι έκανε καλή δουλειά μία φορά τη βδομάδα. Η παροχή ανταμοιβών και αναγνώρισης στους εργαζόμενους αποτελεί σημαντικό κομμάτι της διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού και συχνά παραλείπεται. Η αναγνώριση και ανταμοιβή, όχι μόνο ενισχύουν την ατομική συμμετοχή, αλλά αυξάνουν την παραγωγικότητα και την αφοσίωση στην επιχείρηση.

Προκειμένου να δοθεί μία πρακτική διάσταση, η επιβράβευση των εργαζομένων μπορεί να γίνει με μικρό χρηματικό κόστος και να επιφέρει σημαντικά αποτελέσματα για την ομάδα, σε παραγωγικότητα και ηθικό. Για παράδειγμα, η επιβράβευση μπορεί να έχει τη μορφή ενός κουπονιού, μίας κάρτας δώρου ή ακόμα και ένα δώρο έκπληξη!

8) Να μπορεί να προσφέρει ανατροφοδότηση με τον πιο αποτελεσματικό και κατάλληλο τρόπο

Ο δρόμος για την κατάλληλη ανατροφοδότηση έχει να κάνει με την κατάλληλη στιγμή. Ως «κατάλληλη» ορίζεται η στιγμή που το μήνυμα θα μεταδοθεί ανώδυνα. Είναι σημαντικό για τους μάνατζερ να θυμούνται ότι στοχεύουν όχι μόνο στην ανάπτυξη της επιχείρησης, αλλά και του ανθρώπινου δυναμικού τους. Οι επιτυχημένοι μάνατζερ-ηγέτες φροντίζουν να επιβραβεύσουν και να προσφέρουν έπαινο δημόσια, αλλά να επικρίνουν και να αξιολογήσουν μόνο ιδιωτικά.

Η επικοινωνία είναι ουσιαστικό μέρος της εύρυθμης λειτουργείας της ομάδας που διευθύνει ένας μάνατζερ. Έτσι πρέπει οι μάνατζερ να κατέχουν τις κατάλληλες γνώσεις, δεξιότητες και εργαλεία για να παρέχουν τη σωστή ανατροφοδότηση.

Αρχικά η ανατροφοδότηση πρέπει να γίνει ιδιαιτέρως. Ξεκινάμε αναφέροντας όλα τα καθήκοντα που ο τυχών εργαζόμενος εκτελεί καλά και ύστερα προχωράμε σε αυτό που θα θέλαμε να βελτιώσει. Δεν πρέπει να παραβλέπουμε τις επιτυχίες, καθώς η αυθεντικότητα και η ειλικρίνεια είναι βασικά χαρακτηριστικά μίας επιτυχημένης ανατροφοδότησης. Στόχος των μάνατζερ είναι η συμπεριφορά και όχι ο εργαζόμενος. Οι μάνατζερ πρέπει να επικοινωνούν την ιδέα της ομάδας και ότι και αυτοί και ο κάθε εργαζόμενος θα πετύχει.

9) Να μπορεί να παρέχει παρακίνηση

Ένας αποτελεσματικός μάνατζερ ως σωστός καθοδηγητής, υποβάλλει ερωτήσεις αντί να δίνει απαντήσεις, υποστηρίζει τους εργαζόμενους αντί να κρίνει και διευκολύνει την ανάπτυξη τους, αντί να υπαγορεύει τι πρέπει να γίνει και πως.

Τα βασικά χαρακτηριστικά ενός μάνατζερ-ηγέτη που θέλει να παρακινεί με αποτελεσματικό τρόπο είναι να είναι καλός ακροατής και να εμπνέει τους συνεργάτες και εργαζόμενους τους να επικοινωνούν μαζί του. Για να παρακινήσει, ένας μάνατζερ πρέπει επίσης να αναγνωρίζει συχνά και να τηρεί τις υποσχέσεις στην ομάδα του, δείχνοντας έμπρακτα ότι το «εγώ» είναι «εμείς» στην εταιρία του.

Στόχος των επιτυχημένων μάνατζερ είναι να δημιουργούν ένα κλίμα εμπιστοσύνης και ομαδικότητας, το οποίο θα παρακινεί τους εργαζόμενους τους προς την επιτυχία. Αυτό θα γίνεται με βάση την αντικειμενικότητα, την ειλικρίνεια και την αποτελεσματική επικοινωνία που οδηγούν στην συνεργασία.