Είτε προσλαμβάνετε εργαζομένους, είτε έναν συνδυασμό εργατικού δυναμικού, όλοι γνωρίζουμε ότι ο κόσμος αλλάζει με ταχύτατους ρυθμούς και ο τρόπος που δουλεύουμε, εξελίσσεται συνεχόμενα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο αξιολογούμε και προσλαμβάνουμε υπαλλήλους αλλά και ελεύθερους επαγγελματίες (hr consulting). Οι επαγγελματικές και κοινωνικές δεξιότητες (Soft Skills) – όπως η εμπάθεια, η συναισθηματική νοημοσύνη, η καλοσύνη, η ευσυνείδηση, η προσαρμοστικότητα, η αξιοπρέπεια, η αισιοδοξία, η ικανότητα παρακίνησης, του εαυτού μας, το θάρρος και η αντοχή – έχουν γίνει σημαντικοί παράγοντες για την επιτυχία.

Γιατί οι επαγγελματικές και κοινωνικές δεξιότητες (Soft Skills) έχουν γίνει πλέον πιο σημαντικές;

 Εφόσον όλο και περισσότερες εργασιακές δραστηριότητες αυτοματοποιούνται, οι επαγγελματικές και κοινωνικές δεξιότητες (Soft Skills), οι οποίες  δε μπορούν ακόμη να γίνουν από μηχανές, έχουν καταστεί πλέον πιο σημαντικές 2(hr consulting). Το 2017, η εταιρεία “Deloitte” επίσης αναφέρει ότι “τα επαγγέλματα που χρειάζονται τη χρήση των επαγγελματικών και κοινωνικών δεξιοτήτων (Soft Skills) θα αντιπροσωπεύουν τα δύο τρίτα όλων των επαγγελμάτων μέχρι το 2030” και ότι η πρόσληψη υπαλλήλων με περισσότερες επαγγελματικές και κοινωνικές δεξιότητες (Soft Skills) θα μπορούσε να αυξήσει τα έσοδα πάνω από 90.000 δολάρια.(hr consulting)

 Εμπάθεια και συναισθηματική νοημοσύνη.

 Η σημαντικότητα της εμπάθειας και των κοινωνικοσυναισθηματικών δεξιοτήτων δεν μπορεί να υπερεκτιμηθεί. Οι συναισθηματικά έξυπνες ομάδες έχουν ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, και έχω ανακαλύψει ότι η εμπάθεια είναι μία από τις πιο σημαντικές δεξιότητες για να προσλάβετε κάποιον(hr consulting). Το να νοιάζεστε για το πώς νιώθουν οι συνάδελφοι και οι πελάτες σας και να αντιλαμβάνεστε το οτιδήποτε δεν λένε, είναι μια χρήσιμη δεξιότητα που πιστεύω ότι αυξάνει την παραγωγικότητα και τα έσοδα μιας εταιρείας(hr consulting). Η εμπάθεια και η συναισθηματική νοημοσύνη απαιτούν αυτογνωσία και δίνουν τη δυνατότητα στον άνθρωπο να ακούει καλύτερα, το οποίο έχει αποτέλεσμα το να επικοινωνεί καλύτερα.

Όταν ψάχνω πιθανούς υπαλλήλους και ελεύθερους επαγγελματίες, μου αρέσει να ρωτάω εάν υπάρχουν φιλανθρωπίες για τις οποίες ενδιαφέρονται(hr consulting). Αυτό μου δίνει τη δυνατότητα να καταλάβω εάν νοιάζονται αρκετά για τους άλλους, ώστε οι ίδιοι να λάβουν δράση. Επίσης, μου αρέσει να κάνω αυτή την ερώτηση: “Μπορείτε να θυμηθείτε κάποια στιγμή που δουλέψατε με κάποιον δύσκολο να συνεργαστείτε – πώς διαχειριστήκατε τις επαφές σας με αυτό το άτομο;” Αυτό μου δείχνει εάν η εμπάθεια και η συναισθηματική τους νοημοσύνη τους επέτρεψαν όχι μόνο να διευκολύνουν μια δύσκολη κατάσταση αλλά και να τη στρέψουν προς τη νίκη(hr consulting).

 Ακεραιότητα και ηθική υπευθυνότητα

 Ο δισεκατομμυριούχος Warren Buffett είναι γνωστός για το γεγονός ότι χαρακτήρισε την ακεραιότητα ως το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό που πρέπει να κοιτάει κανείς όταν προσλαμβάνει ανθρώπους(hr consulting). Συμφωνώ ότι αυτό το χαρακτηριστικό είναι σημαντικό για τη μακροπρόθεσμη επιτυχία. Έχω διαπιστώσει ότι οι πιο επιτυχημένοι εργαζόμενοι είναι εκείνοι που είναι ηθικοί, παίρνουν την ευθύνη για τις επιτυχίες και τα λάθη τους, είναι ταπεινοί, σέβονται το χρόνο των άλλων εργαζομένων, αναγνωρίζουν τη προσπάθεια των άλλων και αναλαμβάνουν πλήρως την ευθύνη για τη δουλειά που κάνουν και τα αποτελέσματά της καθώς και για τις ζημίες που μπορεί να προκληθούν από αυτούς(hr consulting).

Την εποχή όπου οι συνεντεύξεις γίνονταν από κοντά, μου άρεσε να ρωτάω τη γραμματέα πώς οι υποψήφιοι τους αντιμετώπιζαν (και σε περίπτωση γεύματος, πώς ο υποψήφιος αντιμετώπιζε τους σερβιτόρους). Στον κόσμο της εξ αποστάσεως εργασίας, ρωτήστε τους διαχειριστές των ηλεκτρονικών mail, πώς τους συμπεριφέρονται οι υποψήφιοι μέσω των mail αυτών. Ο τρόπος με τον οποίο οι άνθρωποι συμπεριφέρονται στους άλλους αντανακλά τον πραγματικό τους χαρακτήρα(hr consulting).

Για να ενθαρρύνω μια κουλτούρα ακεραιότητας, παίρνω την ευθύνη για τα λάθη μου και παρακινώ τους άλλους να κάνουν το ίδιο. Για να το εξετάσετε για την ύπαρξη ακεραιότητας σε έναν υποψήφιο, ζητήστε τους να αφηγηθούν ένα περιστατικό που τους συνέβη στη ζωή τους, το οποίο δεν πήγε όπως το περίμεναν, αλλά και να σας εξηγήσουν πώς το έλυσαν(hr consulting). Ο τρόπος με τον οποίο απαντούν συνήθως δείχνει το εάν είναι ικανοί να αναλάβουν ευθύνες όταν τα πράγματα δεν πάνε καλά.

 Προσαρμοστικότητα και Αντοχή

Όπως οι τεχνολογίες εξελίσσονται πιο γρήγορα, οι προσλήψεις σχετικά με την προσαρμοστικότητα και την αντοχή είναι πολύ σημαντικές. Χρειάζεστε ανθρώπους με ανοιχτό μυαλό που μπορούν να είναι πιο γρήγοροι και να αναλαμβάνουν διαφορετικές ευθύνες ανάλογα με τις ανάγκες που υπάρχουν, να προσαρμόζουν τη συμπεριφορά τους στις ανάγκες των συναδέλφων τους, να διαχειρίζονται την αβεβαιότητα και να βρίσκουν τα καλά πράγματα όταν τα πράγματα πάνε στραβά(hr consulting). Η ευελιξία και η ευλυγισία – τα οποία είναι αλληλένδετα με την προσαρμοστικότητα – δίνουν τη δυνατότητα στους εργαζόμενους να φέρνουν και να εφαρμόζουν νέες ιδέες.

Μια ερώτηση που μου αρέσει να κάνω σε πιθανούς εργαζομένους, έτσι ώστε να εντοπίσω την προσαρμοστικότητα του υποψηφίου είναι: “Ποια είναι η πιο στρεσογόνα κατάσταση που έχετε αντιμετωπίσει και ποιο ήταν το αποτέλεσμα;”. Αναζητώ, επίσης, άτομα τα οποία συνδύασαν την μερική απασχόληση κατά τη διάρκεια του πανεπιστημίου ή του μεταπτυχιακού ή ανέλαβαν διαφορετικούς ρόλους και ευθύνες(hr consulting). Για να αναπτύξετε την προσαρμοστικότητα και την αντοχή, προκαλέστε τον εαυτό σας να νιώσει άνετα σε μη οικεία περιβάλλοντα και καταστάσεις.

Παρακίνηση και προσανατολισμός του εαυτού μας

 Οι εργαζόμενοι που παρακινούν τον εαυτό τους, άνθρωποι που έχουν έμφυτη την ικανότητα της παρακίνησης, χρειάζονται λιγότερη επιτήρηση και διαχείριση(hr consulting).  Η παρακίνηση και ο προσανατολισμός του εαυτού δίνει τη δυνατότητα στους ανθρώπους να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες και να αναλαμβάνουν την ευθύνη της εργασίας τους, να βάζουν εφικτούς στόχους με βάση ένα πρόγραμμα και να παίρνουν ανάλογα μέτρα και να προσαρμόζουν τα σχέδιά τους όπου είναι αναγκαία. Σε ένα μέλλον όπου τα πράγματα αλλάζουν συνεχώς, αυτές οι ικανότητες είναι απαραίτητες για την επιτυχία(hr consulting).

Μια ερώτηση που μου αρέσει να ρωτάω σε υποψήφιους εργαζομένους και ελεύθερους επαγγελματίες είναι: “Πείτε μου για κάποια φορά που θέσατε έναν στόχο για τον εαυτό σας και τι κάνατε γι’ αυτόν”.

Ευσυνείδηση

 Η ενσυνειδητότητα είναι μια επαγγελματική και κοινωνική δεξιότητα (Soft Skills) που βασίζεται σε άλλες δεξιότητες(hr consulting). Όσοι έχουν συνείδηση, τείνουν να είναι πιο συναισθηματικά έξυπνοι, προσαρμόσιμοι και ευθείς. Οι ευσυνείδητοι άνθρωποι είναι πιο συγκεντρωμένοι κατά τη διάρκεια δύσκολων καταστάσεων. Η ενσυνειδητότητα ενδυναμώνει όλες τις άλλες επαγγελματικές και κοινωνικές δεξιότητες (Soft Skills) διότι αναπτύσσει την ικανότητα της αντίληψης και της διακριτικότητας ώστε να γνωρίζει κανείς πώς να ανταποκρίνεται με έναν συγκεντρωμένο και ισορροπημένο τρόπο σε διάφορες καταστάσεις(hr consulting).

Ενώ δεν έχω κάποιο μυστικό για την πρόσληψη ατόμων με ευσυνείδηση, πιστεύω στην εκπαίδευση της ευσυνείδησης. Οι επιχειρήσεις μπορούν να υποστηρίξουν την ανάπτυξη της ενσυνειδητότητας, προσφέροντας πλεονεκτήματα, όπως μια συνδρομή στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες “Headspace”, “Calm” ή μια πλατφόρμα εξάσκησης “γιόγκα και διαλογισμού”(hr consulting).

Πρόσληψη για το μέλλον της εργασίας

 Η αξιολόγηση των επαγγελματικών και κοινωνικών δεξιοτήτων (Soft Skills), θα πρέπει να αποτελεί βασικό μέρος της διαδικασίας πρόσληψης πιθανών εργαζομένων(hr consulting). Οι επαγγελματικές και κοινωνικές δεξιότητες (Soft Skills) ενδυναμώνουν άλλες δεξιότητες και ικανότητες. Οι ομάδες με αυτές τις δεξιότητες θα είναι προετοιμασμένες να προσαρμόζονται πιο γρήγορα και εύκολα όσο το μέλλον της εργασίας συνεχίζει να εξελίσσεται.