Γιατί έχει σημασία η Ψηφιακή Μεταμόρφωση;

Μια επιχείρηση μπορεί να ακολουθήσει την ψηφιακή μεταμόρφωση για διάφορους λόγους. Όμως, ο πιο πιθανός λόγος που πρέπει να το κάνει αυτό είναι πως: Είναι θέμα επιβίωσης. Στο ξύπνημα της πανδημίας, η ικανότητα ενός οργανισμού να προσαρμόζεται γρήγορα στις διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα, στις χρονικές πιέσεις στην αγορά και στις ραγδαίες αλλαγές στις προσδοκίες των πελατών έχει γίνει κρίσιμης σημασίας (business development consulting).

Και οι προτεραιότητες δαπανών αντικατοπτρίζουν αυτή την πραγματικότητα. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οδηγό Δαπανών Ψηφιακής Μεταμόρφωσης της Διεθνής Εταιρείας Δεδομένων (International Data Corporation (IDC)) του Μαΐου 2020, ξοδεύοντας για την ψηφιακή μεταμόρφωση (DX) των επιχειρηματικών πρακτικών, προϊόντων και οργανισμών, συνεχίζει “με σταθερό ρυθμό, παρά τις δυσκολίες που παρουσιάζει η πανδημία του COVID-19”. Η Διεθνής Εταιρεία Δεδομένων προβλέπει ότι οι παγκόσμιες δαπάνες για τις DX τεχνολογίες και υπηρεσίες, θα αυξηθούν κατά 10,4% το 2020 σε 1,3 τρισεκατομμύρια δολάρια. Αυτό συγκρίνεται με την αύξηση κατά 17,9% το 2019, “αλλά παραμένει ένα από τα λίγα θετικά σημεία μιας χρονιάς που χαρακτηρίζεται από δραματικές μειώσεις στις συνολικές δαπάνες για την τεχνολογία”, αναφέρει η Διεθνής Εταιρεία Δεδομένων.

Σε μια πρόσφατη εκδήλωση της MIT Sloan CIO Symposium, οι Ηγέτες της Πληροφορικής συμφώνησαν ότι η συμπεριφορά των καταναλωτών έχει αλλάξει δραστικά με πολλούς τρόπους από την αρχή της πανδημίας (business development consulting). Ο Sandy Pentland, καθηγητής στο MIT Media Lab, περιέγραψε πώς τα βελτιστοποιημένα αυτοματοποιημένα συστήματα σε τομείς όπως η διαχείριση της εφοδιαστικής αλυσίδας βρήκαν πολλές δυσκολίες όταν ήρθαν αντιμέτωπα με τις ταχείες αλλαγές, τόσο στη ζήτηση όσο και στην προσφορά – μια πραγματικότητα που σχεδόν όλοι αντιμετώπισαν σε προσωπικό επίπεδο εν μέσω της πανδημίας.

Είναι νωρίς να προβλέψουμε ποιες μακροπρόθεσμες αλλαγές στη καταναλωτική συμπεριφορά θα παραμείνουν όπως έχουν τώρα στη πανδημία Covid-19. Όµως, ο Rodney Zemmel, παγκόσμιος ηγέτης του McKinsey Digital της εταιρείας McKinsey & Company, αναφέρει ότι από την πλευρά των καταναλωτών “”το ψηφιακό”έχει επιταχυνθεί σε όλες σχεδόν τις κατηγορίες”. Ένας σημαντικός παράγοντας που θα πρέπει να λάβουμε υπ’ όψιν μας θα είναι ο βαθμός στον οποίο η αναγκαστική αλλαγή – τρεις στους τέσσερις Αμερικανούς δοκίμασαν μια νέα αγοραστική συμπεριφορά, για παράδειγμα – θα επανέλθει όταν είναι δυνατόν στη θέση της, σε μια μελλοντική χρονική στιγμή.

Τα δεδομένα McKinsey δείχνουν ότι η επιταχυνόμενη αλλαγή προς το “στριμάρισμα” και την διαδικτυακή γυμναστική είναι πιθανό να παραμείνει μόνιμα, λέει ο Zemmel. Αλλά οι μεγαλύτερες αλλαγές αφορούν το φαγητό. Τόσο το σπιτικό μαγείρεμα όσο και οι ηλεκτρονικές αγορές τροφίμων – μια κατηγορία που γενικά αντιστέκεται στη μεταφορά της στο διαδίκτυο – θα παραμείνουν μάλλον πιο δημοφιλείς με τους καταναλωτές από ό,τι στο παρελθόν (business development consulting). Οι συναλλαγές χωρίς μετρητά γίνονται επίσης πιο δημοφιλείς. Στην πλευρά του B2B (Business to Business), τα δεδομένα της McKinsey δείχνουν ότι οι εξ’ αποστάσεως πωλήσεις λειτουργούν αποτελεσματικά.

Για τους CIOs, αυτό σημαίνει ότι ο γρήγορος πειραματισμός είναι πλέον απαραίτητος.

Ο Mark Anderson, ανώτερος διευθυντής της αρχιτεκτονικής λύσεων της εταιρείας Equinix, περιέγραψε τη φετινή χρονιά ως “μια αναγκαστική δοκιμή πολλών πραγμάτων που είχαμε σκεφτεί αλλά δεν είχαμε δοκιμάσει”. Για παράδειγμα, παρατήρησε: “Πολλές εφοδιαστηκές αλυσίδες δεν είναι αρκετά κατανοητές και στέκουν στη θεωρία. Αρχίσαμε να εξετάζουμε τεχνολογίες όπως το blockchain και το IoT”.

Όπως αναφέρει ο Dion Hinchcliffe, αντιπρόεδρος και βασικός αναλυτής της Constellation Research: “Οι κορυφαίοι Ηγέτες της Πληροφορικής στους σημερινούς ταχέως εξελισσόμενους οργανισμούς πρέπει να ταιριάζουν με τη ταχύτητα της αλλαγής, να παραμείνουν πίσω ή να ηγηθούν την ομάδα. Αυτό είναι το υπαρξιακό ζήτημα που υπάρχει στους σημερινούς ψηφιακούς καιρούς, όπου η έντονη δράση πρέπει να υποστηρίζεται ενεργά από τον πειραματισμό και την εξεύρεση νέων τρόπων (business development consulting). Αυτό πρέπει να γίνει ενώ ταυτόχρονα πρέπει να διαχειρίζονται τον ασταμάτητο καθημερινό “θόρυβο” των επιχειρησιακών ζητημάτων, την παροχή υπηρεσιών και τα ενοχλητικά προβλήματα του απρόβλεπτου, όπως μια επικίνδυνη κυβερνητική επίθεση ή πληροφοριακή παραβίαση”.

Η βελτίωση της πελατειακής εμπειρίας έχει γίνει ένας σημαντικός στόχος – και συνεπώς, ένα σημαντικό μέρος της ψηφιακής μεταμόρφωσης (business development consulting). Ο Hinchcliffe αποκαλεί την ομαλή πελατειακή εμπειρία “τον πιο σημαντικό διακριτικό παράγοντα για το πώς θα αποδώσει μια επιχείρηση”.

Πώς η πανδημία του Covid-19 άλλαξε τη Ψηφιακή Μεταμόρφωση;

“Είδαμε την κρίση της πανδημίας του COVID-19 να αναδιαμορφώνει ραγδαία τόσο το “τι” όσο και το “πώς” της ατζέντας των εταιρειών της ψηφιακής μεταμόρφωσης”, αναφέρει ο Swift της Korn Ferry.

Πάρτε για παράδειγμα την εργασιακής εμπειρίας των εργαζομένων, προτείνει. “Ακόμα και όταν η εμπειρία των εργαζομένων έχει γίνει βασικό θέμα στην κοινότητα του HR – ανθρώπινου δυναμικού, στους κύκλους της Πληροφορικής αυτή η έννοια είχε λάβει ανάμεικτες αντιδράσεις – μερικές φορές στερεότυπα όπως “”κακομαθημένοι εργαζόμενοι που αναμένουν – την καλύτερη στην τάξη τους – τεχνολογία σε χαμηλότερο προϋπολογισμό””, λέει το Swift άτομο της επιχείρησης.

“Σήμερα, με ένα μεγάλο μέρος του εργατικού δυναμικού να εργάζεται εξ αποστάσεως, η εργασιακή εμπειρία τους σχετικά με τη ψηφιακή τεχνολογία, έχει μετατραπεί από το “ωραίος τρόπος να εργάζεσαι” στο “μοναδικό τρόπο για να εργάζεσαι”. Κατά συνέπεια, στρέφεται προς την επίλυση των προβλημάτων που άξιζε να γίνει εδώ και καιρό”.

Ο Swift της επιχείρησης αναφέρει ορισμένους άλλους τομείς των προσπαθειών της ψηφιακής μεταμόρφωσης που η πανδημία του COVID-19 προώθησε σε υψηλότερα επίπεδα στην ατζέντα των CIO:

  • Αύξηση του κατά πόσο πολύ μπορούν να υποστηρίξουν τους πελάτες μέσω εργαλείων, συμπεριλαμβανομένων των “chatbot”.
  • Εργαλεία αυτοματοποίησης για λόγους ελαστικότητας.
  • Ριζική εκκαθάριση της εταιρίας από περιττά ή αντικρουόμενα συστήματα.

Ως απάντηση στην Πανδημία, οι CIOs έχουν επίσης αποδεχτεί την ιδέα ότι “το τέλειο είναι ο εχθρός του καλού”, πρόσθεσε ο Swift. “Τίποτα δεν σωπαίνει τον εσωτερικό τελειομανή ενός ατόμου -ή ενός οργανισμού- όσο μια πραγματική κρίση (business development consulting). Ως απάντηση στη δραματική αναστάτωση, πολλοί οργανισμοί έχουν υποστεί μια υγιή επαναδιαπραγμάτευση της σχέσης τους με την ψηφιακή τεχνολογία – δίνοντας προτεραιότητα στο “Λειτουργεί!” σε αντίθεση με το “μετά από χρόνια δουλειάς πάνω σε αυτή την επιχείρηση, συγκεντρώσαμε τα καλύτερα καμπανάκια και σφυρίχτρες”. Το ” λογισμικό που λειτουργεί”, το οποίο θαύμασαν στο “Ευέλικτο Μανιφέστο”, μπαίνει στη καθημερινότητα των εταιριών.

Πώς δείχνει ένα πλαίσιο Ψηφιακής Μεταμόρφωσης;

Παρόλο που η ψηφιακή μεταμόρφωση θα διαφέρει σε μεγάλο βαθμό ανάλογα με τις συγκεκριμένες προκλήσεις και απαιτήσεις του οργανισμού, υπάρχουν μερικά σταθερά και κοινά θέματα μεταξύ υπαρχόντων μελετών και δημόσιων πλαισίων που όλοι οι Ηγέτες των Επιχειρήσεων και της Τεχνολογίας θα πρέπει να λάβουν υπόψιν τους ενώ ξεκινούν την ψηφιακή μεταμόρφωση.

Για παράδειγμα, αυτά τα στοιχεία της ψηφιακής μεταμόρφωσης αναφέρονται συχνά:

  • Πελατειακή εμπειρία
  • Επιχειρησιακή ευελιξία
  • Κουλτούρα και ηγεσία
  • Ενίσχυση του εργατικού δυναμικού
  • Ενοποίηση της ψηφιακής τεχνολογίας

Ενώ κάθε οδηγός έχει τις δικές του προτάσεις και διάφορα βήματα ή ζητήματα, οι CIOs θα πρέπει να αναζητήσουν αυτά τα σημαντικά κοινά θέματα όταν σχεδιάζουν τη δική τους στρατηγική ψηφιακής μεταμόρφωσης.

Τι ρόλο κατέχει η κουλτούρα στη ψηφιακή μεταμόρφωση;

Τα τελευταία χρόνια, ο ρόλος της πληροφορικής έχει αλλάξει θεμελιωδώς. Οι Διευθύνοντες Σύμβουλοι θέλουν όλο και περισσότερο οι CIOs τους να βοηθούν στην αύξηση των εσόδων του οργανισμού (business development consulting). Σύμφωνα με μια έρευνα του 2018 των Harvey Nash/KPMG CIO, που έγινε σε περισσότερους από 4.600 CIOs, η σημαντικότερη επιχειρησιακή προτεραιότητα του κάθε CIO είναι η “βελτίωση των επιχειρησιακής διαδικασίας”. Όμως, μεταξύ των CIOs στους “ψηφιακούς ηγέτες” – εταιρείες αναγνωρίζονται ως εταιρείες με κορυφαίες επιδόσεις – η κορυφαία προτεραιότητα του CIO είναι η “ανάπτυξη καινοτόμων νέων προϊόντων”.

Αντί για να επικεντρώνεται η κάθε εταιρία στην εξοικονόμηση χρημάτων, η πληροφορική έχει γίνει ο κύριος μοχλός της επιχειρηματικής καινοτομίας (business development consulting). Η ενσωμάτωση αυτής της αλλαγής απαιτεί όλοι μέσα στην εταιρεία να ξανασκεφτούν το ρόλο και τον αντίκτυπο της πληροφορικής στην καθημερινή τους εμπειρία.

Ο Bryson Koehler, CTO της εταιρείας Equifax, αναφέρει πως: “Υπάρχει ένα πολύ διαφορετικός τρόπος σκέψης όταν βγάζεις την πληροφορική από τη θέση της, “Ας “τρέξουμε” ένα σύνολο έτοιμων λύσεων που έχουμε αγοράσει και εγκαταστήσει”, σε “Ας χτίσουμε και να δημιουργήσουμε νέες δυνατότητες που δεν υπήρχαν στο παρελθόν”. Εάν κοιτάξετε τη συντριπτική πλειονότητα των νεοσύστατων επιχειρήσεων, δεν ξεκινούν με γιγαντιαία, συρρικνωμένα πακέτα λογισμικού ως βάση της εταιρείας τους. Εάν προσπαθείτε να δημιουργήσετε καινοτομία μέσα σε μια μεγάλη επιχείρηση, τότε δεν θα πρέπει να αρχίσετε με κανένα από τα δύο. Δεν είστε εδώ για να ασχοληθείτε τον κεντρικό υπολογιστή πια. Δεν είστε εδώ για να τρέξετε τους σέρβερ. Δεν είστε εδώ για να διαχειρίζεστε το κέντρο δεδομένων, ή το δίκτυο ή τις λειτουργίες. Αυτό είναι το θέμα. Αυτό είναι που μπορείτε να αναθέσετε σε άλλους”.

Ενώ η πληροφορική παίζει σημαντικό ρόλο στην πραγματοποίηση της στρατηγικής της ψηφιακής μεταμόρφωσης, το έργο της εισαγωγής και της προσαρμογής στις μεγάλες αλλαγές που συμβαδίζουν με την ψηφιακή μεταμόρφωση αφορά τους πάντες (business development consulting). Για τον λόγο αυτό, η ψηφιακή μεταμόρφωση είναι ανθρώπινο ζήτημα.

Οι Ηγέτες της Πληροφορικής βρίσκουν τον εαυτό τους να εργάζεται σε ομάδες πολλών διαφορετικών λειτουργιών πιο συχνά από ποτέ. Οι πρωτοβουλίες για τη ψηφιακή μεταμόρφωση συχνά επανασχεδιάζουν τις ομάδες, τους τίτλους θέσεων εργασίας και τη μακροπρόθεσμη επιχειρηματική διαδικασία (business development consulting). Όταν οι άνθρωποι φοβούνται ότι κινδυνεύει η αξία τους και ίσως και οι θέσεις τους, οι Ηγέτες της Πληροφορικής θα αισθανθούν μια αντίσταση. Έτσι, οι ηγετικές “κοινωνικές δεξιότητες” (Soft Skills) – οι οποίες αποδεικνύονται μάλλον δύσκολες – έχουν μεγάλη ζήτηση.

Ο Sven Gerjets, EVP και CTO της εταιρείας Mattel, αναφέρει ότι η ηγετική μεταμόρφωση αρχίζει με την εμπάθεια. “Όταν η εμπάθεια σας είναι γνήσια, αρχίζετε να χτίζετε εμπιστοσύνη”, αναφέρει. ” Εάν δεν έχετε έναν οργανισμό που είναι υποστηρικτικός και να στηρίζει πλήρως τις προσπάθειες μεταμόρφωσης, είναι αδύνατο να πετύχετε. Χρειάζεται να έχετε ηγέτες που ξέρουν τι σημαίνει “καλό” και που είναι παρακινημένοι να βοηθήσουν τον οργανισμό να κατανοήσει γιατί κάνετε αυτό που κάνετε”.

“Αυτό θα γίνει φανερό όταν ακούσετε πράγματα όπως: “Δουλεύουμε με την ομάδα σας και πλέον, έχει διαφορετική αίσθηση”, ή “Δεν μπορούμε να διανοηθούμε ότι η πληροφορικής, μας παρέδωσε τόσο νωρίς αυτό το έργο και ικανοποίησε τις ανάγκες της επιχείρησής μας””.

Η Swift της Korn Ferry, η οποία ηγείται τη Ψηφιακή Συμβουλευτική για τη Βόρεια Αμερική και τους Παγκόσμιους Λογαριασμούς, παρατηρεί στο συμβουλευτικό της έργο ότι τρεις ομάδες εργαζομένων τείνουν να επιβραδύνουν τη ταχύτητα της μεταμόρφωσης: Οι παλιότεροι σε τρόπους εργαζόμενοι, οι εργαζόμενοι που πάνε “με τους κανόνες του βιβλίου” και οι εργαζόμενοι που δουλεύουν μόνοι τους.

Οι εταιρείες δεν πρέπει να αγνοούν, αλλά να περιλαμβάνουν αυτές τις τρεις ομάδες – ή να αντιμετωπίζουν μεγάλες καθυστερήσεις, αναφέρει. Πώς να το κάνετε αυτό; Η πρώτη της πρόταση: Σκεφτείτε τον πληθυσμό της εταιρείας σας σε τμήματα και προσπαθήστε να λειτουργείτε με τα τμήματα αυτά εκεί που βρίσκονται.

“Πολλοί οργανισμοί”, γράφει, “έχουν αναπτύξει το ψηφιακό τους ταξίδι με έναν πολύ ομοιόμορφο τρόπο, με τα ίδια μηνύματα και τεχνικές να εφαρμόζονται παντού. ” Επανεκπαίδευση για όλους! Νέες ομάδες! Καλώς ήρθατε στο νέο κόσμο!” Από την πλευρά της διαχείρισης της αλλαγής, αυτό είναι σκέτη απερισκεψία – και λανθασμένη χρήση των επενδυτικών δολαρίων τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν πιο στρατηγικά στοχεύοντας στις μικρότερες ομάδες. Οι εταιρείες θα πρέπει να εξετάζουν τόσο την ψηφιακή εμπειρία όσο και τις προτιμήσεις της συμπεριφοράς των διαφόρων υποπληθυσμών μέσα στον οργανισμό τους, και να σχεδιάζουν μηνύματα, προγράμματα, αλλά ακόμη και περιβάλλοντα για να πετύχουν το σωστό σημείο εκκίνησης και ένα ρεαλιστικό τελικό σημείο για τα διαφορετικά γκρουπ” (business development consulting).

 Τι οδηγεί την Ψηφιακή Μεταμόρφωση;

Ένα σημαντικό στοιχείο της ψηφιακής μεταμόρφωσης είναι, φυσικά, η τεχνολογία. Συχνά, όμως, πρόκειται περισσότερο για την κατάργηση παλαιών διαδικασιών και παλαιών τεχνολογιών από την υιοθέτηση μιας νέας τεχνολογίας (business development consulting). Είναι, επίσης, και για την ανάπτυξη της καινοτομίας. Στον τομέα της πληροφορικής της κυβέρνησης, για παράδειγμα, περισσότερες κυβερνητικές υπηρεσίες είναι στα πρόθυρα να συνειδητοποιήσουν τις πλήρεις δυνατότητες του μοντέλου “Cloud” – πέρα από την περικοπή του κόστους που έχουν με τη χρήση του Cloud, χρησιμοποιούν το Cloud για στρατηγικό πλεονέκτημα, σημειώνει ο Dave Egts, επικεφαλής τεχνολόγος που ανήκει στον Δημόσιο Τομέας της Βόρειας Αμερικής, στην εταιρεία Red Hat. “Η Deloitte, δημοσίευσε πρόσφατα μια λίστα με εννέα τεχνολογικές τάσεις που μεταμορφώνουν την κυβέρνηση, και μία, συγκεκριμένα, θα είναι το κλειδί για την ενεργοποίηση του μέλλοντος της τεχνολογίας στην κυβέρνηση: Το σύννεφο είναι ο μοχλός της καινοτομίας”, αναφέρει ο Egts.

Η ύπαρξη, ακόμα, της παλαιάς τεχνολογίας στην Πληροφορική των επιχειρήσεων, εμποδίζει την ικανότητα των CIOs να ξεκινήσουν με επιτυχία μια στρατηγική ψηφιακής μεταμόρφωσης (business development consulting). Όπως εξήγησε η Beth Devin, Διευθύνουσα Σύμβουλος και Επικεφαλής του Δικτύου Καινοτομίας & Νέων Τεχνολογιών της εταιρείας Citi Ventures, η παλαιά τεχνολογία μπορεί να αποτελέσει ένα ακριβό εμπόδιο στη μεταμόρφωση. “Εάν ξοδεύετε το 70% έως το 80% του χρηματικού προϋπολογισμού της πληροφορικής για τη λειτουργία και τη συντήρηση παλαιών συστημάτων, δεν μένουν πολλά για να εκμεταλλευτείτε νέες ευκαιρίες και να οδηγήσετε την επιχείρησή σας μπροστά. Επίσης, οι δαπάνες αυτές θα αυξάνονται όσο η τεχνολογία εξελίσσεται με τα χρόνια και γίνεται πιο εύθραυστη”, σημειώνει ο Ντέβιν.

Επιπλέον, οι νέες τεχνολογίες δημιουργούνται με τη χρήση δομών και προσεγγίσεων Cloud, αναφέρει: “Ποια είναι η μακροπρόθεσμη αξία της αξιοποίησης της καλύτερης νέας τεχνολογίας για την εταιρεία και τους πελάτες σας;”

Ένας σημαντικός παράγοντας που οδηγεί στην αναβάθμιση των παλαιότερων συστημάτων, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Deloitte, είναι η σχετικότητα της τεχνολογίας, αναφέρει η Deloitte.

“Οι παλαιότερες λύσεις στερούνται την ευελιξία και έχουν ένα μεγάλο τεχνολογικό χρέος λόγω ξεπερασμένων γλωσσών, βάσεων δεδομένων (και) αρχιτεκτονικών”, αναφέρει η Deloitte. “Αυτό το χρέος εμποδίζει πολλούς οργανισμούς να προχωρήσουν και να υποστηρίξουν τα αναλυτικά δεδομένα, τις συναλλαγές σε πραγματικό χρόνο και την ψηφιακή εμπειρία”.

Εάν οι επιχειρήσεις θέλουν να εξελιχθούν με τον ταχύ ρυθμό της ψηφιακής αλλαγής σήμερα, πρέπει να προσπαθήσουν να αυξήσουν την αποδοτικότητα με την τεχνολογία οπουδήποτε είναι εφικτό (digital transformation consulting). Για πολλούς, αυτό σημαίνει την υιοθέτηση ευκίνητων αρχών σε ολόκληρη την επιχείρηση. Οι τεχνολογίες αυτοματοποίησης μπορούν, επίσης, να βοηθήσουν πολλούς οργανισμούς πληροφορικής να αποκτήσουν ταχύτητα και να μειώσουν το τεχνικό χρέος.

Ποιες είναι οι κυριότερες τάσεις της ψηφιακής μεταμόρφωσης το 2020;

Όπως ανέφερε η Stephanie Overby από το “Enterprisers” πρότζεκτ, “Η συνεχόμενη ψηφιακή μεταμόρφωση σε όλες τις επιχειρήσεις έγινε δεδομένη το 2019. Ταυτόχρονα, η κούραση από τη ψηφιακή μεταμόρφωση έγινε, επίσης, πολύ αληθινή”. Είναι μια καλή στιγμή για να αναρωτηθείτε εάν η ομάδα σας άρχισε να κουράζεται ή δεν είναι τόσο αφοσιωμένη στο έργο της.

Το 2020 θα είναι μια πολύ σημαντική χρονιά για τις ψηφιακές πρωτοβουλίες. Οι οργανισμοί που συνεχίζουν να υποτιμούν την ανάγκη για μια αλλαγή κουλτούρας το κάνουν με δική τους ευθύνη.

“Το 2020 θα συνεχίσει να βλέπει την ταχεία άνοδο των ψηφιακών πρωτοβουλιών σε όλες τις επιχειρήσεις”, αναφέρει Steve Hall, συνεργάτης και πρόεδρος της παγκόσμιας εταιρείας ISG που ασχολείται με την έρευνα και την παροχή συμβουλών στον τεχνολογικό τομέα. “Σε πολλούς τομείς, οι CIO και οι επιχειρήσεις τους έχουν προετοιμάσει τους οργανισμούς του για αλλαγές αλλά δεν έχουν κάνει ακόμα το “άλμα” για τη μεταμόρφωση της κουλτούρας τους ώστε να αποδεχτούν πλήρως την αλλαγή αυτή”.

Παρακάτω αναφέρονται οκτώ βασικές τάσεις της ψηφιακής μεταμόρφωσης για τις οποίες πρέπει να έχουν επίγνωση οι Ηγέτες των Επιχειρήσεων και της Πληροφορικής το 2020:

  • Ταχεία υιοθέτηση των ψηφιακών λειτουργικών μοντέλων, περιλαμβάνοντας ενοποιημένες ομάδες πολλαπλών λειτουργιών.
  • Μια αναδιοργάνωση, καθώς όσοι έχουν επενδύσει στη διαχείριση και την ανάλυση “μεγάλων δεδομένων”, θα ξεπεράσουν τους ανταγωνιστές τους.
  • Καλύτερη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης και την εκμάθηση των μηχανών.
  • Συνέχιση της δραστηριότητας συγχωνεύσεων και αποκτήσεων στον κλάδο της εξωτερικής ανάθεσης του τομέα της πληροφορικής.
  • Οι συμβουλευτικές εταιρείες σχηματίζουν νέες ψηφιακές συνεργασίες.
  • Επέκταση της υιοθέτησης του δημόσιου “Cloud”.
  • Νέες μετρήσεις της επιτυχίας της ψηφιακής μεταμόρφωσης.
  • Περισσότερη προσοχή στη μακροπρόθεσμη αξία των ψηφιακών πρωτοβουλιών.

Πώς μπορώ να μετρήσω το ROI της Ψηφιακής Μεταμόρφωσης;

Για να αποδείξουν την επιτυχία των προσπαθειών της ψηφιακής μεταμόρφωσης, οι ηγέτες πρέπει να ποσοτικοποιήσουν την απόδοση της επένδυσης (business development consulting). Αυτό είναι πιο εύκολο στα λόγια παρά στη πράξη για έργα πολλαπλών λειτουργιών και επιχειρησιακών ορίων, τα οποία αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο η εταιρεία βγαίνει στην αγορά και συχνά τροποποιούν θεμελιωδώς τις αλληλεπιδράσεις τους με τους πελάτες τους και τους εργαζομένους τους.

Ένα πρότζεκτ όπως ο ανασχεδιασμός μιας εφαρμογής κινητού μπορεί να είναι αποδοτικό σε βραχυχρόνια περίοδο όμως άλλα πρότζεκτ αναζητούν τη μακροχρόνια επιχειρησιακή αξία. Επιπρόσθετα, όπως αναφέραμε πρόσφατε, “Οι προσπάθειες που γίνονται για τη ψηφιακή μεταμόρφωση συνεχίζονται και εξελίσσονται, το οποίο χρίζει τον υπολογισμό της αξίας των παραδοσιακών επιχειρήσεων και τις προσεγγίσεις οικονομικής διακυβέρνησης λιγότερο αποτελεσματικές”.

Όμως, η ποσοτικοποίηση της επιτυχίας είναι σημαντική για τη συνεχόμενη επένδυση (business development consulting). “Η απλή εφαρμογή της τεχνολογίας δεν είναι αρκετή – η τεχνολογία πρέπει να είναι συγκεκριμένα συνδεδεμένη με την παρακολούθηση των βασικών δεικτών των επιδόσεων σχετικά με τις γνώσεις των πελατών και την αποτελεσματικότητα των επιχειρησιακών διαδικασιών”, αναφέρει ο Brian Caplan, διευθυντής της συμβουλευτικής εταιρείας “Pace Harmon”.

Πρώτα, αναρωτηθείτε εάν παίρνετε πολλά ρίσκα

“Όταν προσπαθείτε να προσδιορίσετε πόσο καλά αποδίδουν οι επενδύσεις της ψηφιακής μεταμόρφωσης, είναι καλύτερο να εξετάζετε το “σύνολο” και όχι το επίπεδο έργου μόνο”, αναφέρει η Cecilia Edwards, συνέταιρος της συμβουλευτικής και ερευνητικής εταιρείας ψηφιακή μεταμόρφωσης “Everest Group”. Όπως ένας γνωστός διαχειριστής κεφαλαίων ή μια εταιρεία επιχειρηματικών κεφαλαίων θα κοίταζε τη συνολική επίδοση για να καθορίσει πόσο καλά πάνε τα πράγματα, οι αρχηγοί της ψηφιακής μεταμόρφωσης πρέπει να έχουν μια σφαιρική αντίληψη και εικόνα των προσπαθειών της ψηφιακής αλλαγής.

Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, έτσι ώστε η χαμηλή απόδοση ενός συγκεκριμένου έργου να μην αντικατοπτρίζει αρνητικά τη συνολική προσπάθεια της τεχνολογίας. Δημιουργεί επίσης ανεκτικότητα για τους απαραίτητους κινδύνους που πρέπει να αναληφθούν για να επιτευχθεί η πραγματική ψηφιακή μεταμόρφωση (business development consulting).

Ύστερα, αναζητήστε τις καλύτερες πρακτικές για τις μετρήσεις της Ψηφιακής Μεταμόρφωσης:

  • Θέστε μετρήσεις από την αρχή.
  • Δημιουργήστε μικρο-μετρήσεις για ευέλικτα πειράματα: Ο στόχος είναι η προσαρμογή.
  • Προσθέστε επιχειρησιακά αποτελέσματα: Δείτε το στρατηγικό αντίκτυπο (π.χ. αύξηση των εσόδων, μακροπρόθεσμη πελατειακή αξία, χρόνος για τη συμμετοχή στην αγορά), επιχειρησιακό αντίκτυπο (π.χ. βελτίωση στη παραγωγικότητα, κλίμακα, επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα) και το αντίκτυπο του κόστους.

Πώς μπορώ να αρχίσω τη Ψηφιακή Μεταμόρφωση;

Εάν όλα αυτά σας κάνουν να αισθάνεστε ότι έχετε μείνει πίσω, μην ανησυχείτε. Μία από τις μεγαλύτερες λανθασμένες γνώσεις που έχουν οι CIOs σχετικά με την ψηφιακή μεταμόρφωση είναι ότι όλοι οι ανταγωνιστές τους είναι πολύ πιο μπροστά από αυτούς (business development consulting). Αυτό συμβαίνει λόγω του ότι “υπάρχει μεγάλος θαυμασμός (και δημοφιλής Τύπος γύρω από) τους ταχύτερους μεταμορφωτές, αλλά λίγη κριτική για το πόσο δύσκολη είναι η μεταμόρφωση ή πόσος χρόνος μπορεί να χρειαστεί για μια τυπική εταιρεία “Global 2.000″”, αναφέρει ο Tim Yeaton, CMO της εταιρείας Red Hat.

Όσο οι επιχειρήσεις διαμορφώνουν τη δική τους στρατηγική ψηφιακής μεταμόρφωσης, υπάρχουν πολλά που μπορούν να μάθουν από τους CIOs και τους Ηγέτες Πληροφορικής, οι οποίοι έχουν ήδη ξεκινήσει το ταξίδι τους.

Η ψηφιακή μεταμόρφωση είναι ένα τεράστιο έργο, ειδικά για τις μεγαλύτερες, ήδη υπάρχουσες εταιρείες. Όταν γίνει σωστά, θα δημιουργήσει μια επιχείρηση που θα είναι πιο ευθυγραμμισμένη με τις απαιτήσεις των πελατών και θα είναι ανθεκτική στο γρήγορα αναπτυσσόμενο ψηφιακό μέλλον (business development consulting).

www.hatzifilax.com