Η ηγεσία παίρνει πολλές διαστάσεις και εμπεριέχει πολλούς ορισμούς.

Όλων των ειδών οι οργανισμοί επικεντρώνονται στην ηγεσία ως μια ζωτικής σημασίας έννοια απαραίτητη για την επιτυχία. Όλοι συζητούν για την ηγεσία, όλοι αναφέρουν πως επιζητούν την ηγεσία, όλοι δίνουν προτεραιότητα στην ηγεσία (business development consulting).

Όμως, γιατί είναι σημαντική η ηγεσία;

“Η ηγεσία ακούει, εμπνέει, παρακινεί και δίνει μια κατεύθυνση, έναν κοινό στόχο που πρέπει να επιδιωχθεί”, αναφέρει ο Jerome Taillard, αναπληρωτής καθηγητής οικονομικών στο Babson College.

Η ηγεσία, ειδικά η επιχειρηματική ηγεσία, γίνεται όλο και πιο εξεζητημένη εφόσον τα βαριά, παγκόσμια ζητήματα απαιτούν επιχειρησιακούς ηγέτες που θα επιζητήσουν δημιουργικές λύσεις και να αντλήσουν τις δυνάμεις των ανθρώπων για να φτάσουν σε αυτούς τους κοινούς στόχους.

“Η ηγεσία έχει σημασία. Έχει σημασία σήμερα περισσότερο από ποτέ”, λέει ο Raj Sisodia, καθηγητής μάρκετινγκ στο Babson και διακεκριμένος καθηγητής παγκόσμιας επιχειρηματικότητας στο πανεπιστήμιο “F.W. Olin”. “Αλλά, ο παλιός τρόπος έχει ολοκληρώσει τον κύκλο του. Η ηγεσία σήμερα πρέπει να βασίζεται στον σκοπό, την έμπνευση, τη φροντίδα και τη συμπόνια”.

Πώς ορίζεται η ηγεσία;

Η ηγεσία έρχεται σε πολλές μορφές και δομές, συμπεριλαμβανομένων τη μεταμορφωτική ηγεσία, την υπηρετική ηγεσία και την επιχειρησιακή ηγεσία, οι οποίες μορφές βοηθάνε στο να γίνει αντιληπτός ο όρος της ηγεσίας. Έτσι αναφέρει ο αναπληρωτής καθηγητής της Οργανωσιακής Συμπεριφοράς Scott Taylor, ο νέος καθηγητής “Arthur M. Blank Endowed Chair for Values-Based Leadership” στο Πανεπιστήμιο του Babson, το “Arthur M. Blank School” για την Επιχειρησιακή Ηγεσία.

“Σπάνια μιλάω για έναν ηγέτη μόνο ως ένα άτομο που έχει απλώς μια θέση εξουσίας”, αναφέρει ο Taylor. Αντιθέτως, επικεντρώνεται στη διατήρηση της επιρροής που βγάζει με την πάροδο του χρόνου και το πώς συμβαίνει αυτό (business development consulting). Οι αληθινοί ηγέτες, αναφέρει, είναι σε θέση να διατηρούν τη δύναμη και την επιρροή τους διότι τους υποστηρίζουν από πιστούς ακολούθους.

Το κλειδί για τα θετικά αποτελέσματα αυτής της επιρροής και αυτών των ακολούθων, όμως, είναι ο σκοπός των στόχων τους και το πώς ο ηγέτης τους επιδιώκει. Αυτό βοηθά και στη διαφοροποίηση της καλής ηγεσίας, σύμφωνα με την Marjorie N. Feld, καθηγήτρια ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Babson.

“Η καλή ηγεσία καθορίζεται από τα πρότυπα της ηθικής και της συμπεριληπτικότητας”, αναφέρει η Feld. “Καθοδηγημένο από μια δυνατή ηθική μέσα τους, οι ηγέτες πρέπει να είναι ανοιχτοί σε κάθε ευκαιρία για μάθηση.” Αυτές οι ευκαιρίες θα μπορούσαν να είναι όταν αντιμετωπίζουν μια κρίση δημόσιας υγείας ή όταν βοηθούν έναν μαθητή όπου οι ανάγκες του διαφέρουν από τους υπόλοιπους μαθητές (business development consulting). Οι καλοί ηγέτες, αναφέρει η Feld, υποστηρίζουν και προωθούν τη δικαιοσύνη, και αυτό μένει στη πορεία ακόμα και όταν δοκιμάζεται.

Γιατί οι ηγετικές δεξιότητες είναι σημαντικές;

Η ηγεσία μπορεί να έρθει φυσικά, αλλά δεν αποτελεί απαραίτητα έμφυτο στοιχείο. Η ηγεσία μπορεί να μαθευτεί μέσα από προγράμματα ανάπτυξης της ηγεσίας, όπου δημιουργούνται οι ηγετικές δεξιότητες, αναπτύσσονται και βελτιώνονται μέσω μιας αυστηρής και σοβαρής μάθησης και εξάσκησης (business development consulting). Αυτές οι δεξιότητες μπορούν να επιδείξουν το γιατί η ηγεσία είναι σημαντική.

“Η ηγεσία συνήθως σχετίζεται με την ανώτατη διοίκηση, αλλά η ηγεσία μπορεί να εμφανιστεί οπουδήποτε”, αναφέρει η Taillard, αναφέροντας ως παραδείγματα καλών ηγετών τους καλούς καθηγητές με τους καλούς μαθητές.” “Είναι η ανάληψη πρωτοβουλιών, είναι η εκδήλωση ενδιαφέροντος, είναι η επιδίωξη μιας αποστολής για την εξυπηρέτηση ενός ανώτερου σκοπού ή ενός ανώτερου καλού”.

Η κατανόηση της επιχειρησιακής ηγεσίας και της ανάπτυξης των απαραιτήτων ηγετικών δεξιοτήτων είναι σημαντικές για να γίνετε ένας επιχειρησιακός ηγέτης, να αναγνωρίσετε, να εντοπίσετε και να επιλύσετε στην επίλυση σύνθετων προβλημάτων με εμπάθεια (business development consulting).

” Όλοι οι επιχειρησιακοί ηγέτες είναι καλοί στην επίλυση ευκαιριακών προβλημάτων”, αναφέρει ο Jay Rao, ο οποίος είναι καθηγητής του πανεπιστημίου “Babson” στη Διοίκηση Επιχειρήσεων. Αναφέρει πως οι επιχειρησιακοί αρχηγοί είναι καλοί στο να διαχειρίζονται ρίσκα, στο να σχεδιάζουν σενάρια και να προετοιμάζονται για απρόσμενες καταστάσεις και κρίσεις (business development consulting). “Όταν υπάρχει μια μεγάλη εξωτερική αναταραχή και χάος, οι επιχειρησιακοί ηγέτες παρέχουν μια σιγουριά και ηρεμία στους υπαλλήλους τους ή/και τους πολίτες τους”.

Πώς να δείξετε την ικανότητα ηγεσία σας.

Η ηγεσία μπορεί να εμφανιστεί με διάφορους τρόπους. Όμως, ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να δείξετε τις ηγετικές σας ικανότητες είναι με το να επικεντρωθείτε στις θετικές λύσεις, αναφέρει η καθηγήτρια του μαθήματος της Διοίκησης του πανεπιστημίου “Babson”, Nan Langowitz, η οποία είναι διευθύντρια του Κέντρου για την Ενεργή Μάθηση και Διδασκαλία.

“Συνήθως ακούμε συμβουλές όπως το “να οδηγούμε με παράδειγμα”, αλλά είναι σημαντικό να αναρωτιόμαστε πως πρέπει να είναι το παράδειγμα αυτό”, αναφέρει η Langowitz. “Στον σημερινό κόσμο των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης του ” “, η ηγεσία χρειάζεται να παραμένει επικεντρωμένη στη δημιουργία θετικών λύσεων, οι οποίες δημιουργούν πραγματικές οικονομικές και κοινωνικές αξίες (business development consulting). Η λύση είναι αυτή που πρέπει να έχει σημασία και όχι ο αρχηγός που τις προτείνει.

“Ένα αληθινό σημάδι της ηγεσία της επιχείρησης ή της ικανότητας της ομάδας να αποδίδει σταθερά  σε υψηλά επίπεδα, ακόμα και όταν ο αρχηγός δεν ασχολείται πλέον με την ομάδα αυτή”, συνεχίζει να αναφέρει. “Εάν υπήρχε πραγματικά μια επένδυση στους ανθρώπους και στον σκοπό της ομάδας, θα πρέπει να είναι καλά προετοιμασμένοι για να συνεχίσουν να παρέχουν επιτυχίες στην εταιρεία (business development consulting). Στις επιχειρήσεις, αυτές οι δεξιότητες και οι μέθοδοι προσέγγισης έχουν εμπεδωθεί μέσα στην κουλτούρα των υψηλών επιδόσεων, αλλά οι ηγέτες είναι αυτοί που πρέπει να θέτουν και να εφαρμόζουν το θετικό πνεύμα.”

Γιατί είναι σημαντική η ηγεσία;

Με το σωστό είδος ηγεσίας και ηγετικών ικανοτήτων, τίποτα δεν είναι αδύνατο, σύμφωνα με τον Taillard. Τελικώς, αυτό βοηθάει στην απάντηση της ερώτησης, “Γιατί η ηγεσία είναι σημαντική;”

“Με τη καλή ηγεσία, μπορείτε να δημιουργήσετε οράματα και να παρακινήσετε ανθρώπους ώστε να τα κάνετε πραγματικότητα”, αναφέρει ο Taillard. “Ένα καλός ηγέτης μπορεί να παρακινεί τους πάντες μέσα σε μια επιχείρηση για να καταφέρουν το καλύτερο δυνατό που μπορούν να προσφέρουν. Το ανθρώπινο κεφάλαιο είναι αυτό που διαφοροποιεί τις βασισμένες σε γνώσεις οικονομίες, στις οποίες ζούμε (business development consulting). Γι’ αυτό, η ηγεσία χρειάζεται να προσεγγίζει, να εμπνέει και τελικώς να διατηρεί όσο περισσότερο ταλέντο είναι εφικτό.

“Εάν εμπνέεται ανθρώπους, εάν μπορείτε να δημιουργήσετε τις κατάλληλες συνθήκες, μπορείτε να κάνετε τους ανθρώπους σας να αποδώσουν περισσότερο και να καταφέρουν περισσότερα.”

www.hatzifilax.com