10 Αναδυόμενες δεξιότητες για επαγγελματίες.

 

Ο επαγγελματικός κόσμος συνεχώς εξελίσσεται, και σήμερα αυτή η εξέλιξη προωθείται σε μεγάλο βαθμό από τις τεχνολογικές εξελίξεις. Παρόλα αυτά, οι σημερινές αναδυόμενες δεξιότητες αφορούν περισσότερο την έμφαση στις έμφυτες δυνατότητες του ανθρώπου από το να χειρίζεται μηχανές.

Οι κορυφαίες αναδυόμενες δεξιότητες που αναγνωρίστηκαν στην έρευνα μελλοντικών θέσεων εργασίας στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φορούμ αναφέρουν ότι πολλοί επαγγελματίες θα πρέπει να αναπτύξουν τις επαγγελματικές και κοινωνικές τους δεξιότητές (Soft Skills) για να βελτιώσουν την τεχνογνωσία τους.

Παρακάτω αναλύουμε αυτές τις όλο και πιο σημαντικές δεξιότητες στον εργασιακό χώρο και γιατί οι εργοδότες θα τις αναζητήσουν στο βιογραφικό σας.

1. Αναλυτική σκέψη και καινοτομία.

 

Η διατήρηση των αναλυτικών σας δεξιοτήτων σε ετοιμότητα είναι πρωταρχικής σημασίας για την ανάπτυξη και την αξιολόγηση επιχειρημάτων. Επιπρόσθετα, ακόμα και όταν η αυτοματοποίηση και η τεχνητή νοημοσύνη καταλάβουν μερικές ειδικότητες στον εργασιακό τομέα, η αποκλειστικά ανθρώπινη ικανότητα της κριτικής σκέψης θα είναι ακόμα αναγκαία.

Αναπτύξτε την ικανότητά σας να χρησιμοποιείτε τη λογική σκέψη και τον ορθολογισμό για τη δημιουργία καινοτόμων λύσεων με την επαγγελματική ανάπτυξη. Ξεκινήστε με θεμελιώδεις γνώσεις στη φιλοσοφία, τη συζήτηση και την κριτική σκέψη ή εμβαθύνετε σε ένα εξειδικευμένο πρόγραμμα στρατηγικής.

Μαθαίνοντας πώς να κατεβάζετε ρυθμούς και να αναλύετε τα θέματα με ένα παρατηρητικό μάτι, θα σας βοηθήσει να δείτε τα πράγματα πιο καθαρά. Οι αναλυτικοί άνθρωποι είναι έμπειροι και ευκίνητοι στη δουλειά τους, και εστιάζοντας σε αυτή τη δεξιότητα στην επαγγελματική σας ανάπτυξη, θα είστε προετοιμασμένοι να προχωρήσετε σε οποιαδήποτε επιχείρηση.

2. Ενεργή μάθηση και στρατηγικές μάθησης.

Είτε βρίσκεστε στο δρόμο για την προαγωγή είτε σκέφτεστε να αλλάξετε καριέρα, η ικανότητα να αναζητάτε και να πάρετε νέες πληροφορίες, έχει μεγάλη αξία. Σκεφτείτε τον στόχο σας σαν ένα “Χ “στο τέλος του χάρτη και το μονοπάτι που οδηγεί σε αυτό είναι οι νέες γνώσεις που απαιτούνται για να φτάσετε εκεί πέρα.

Οι εργοδότες ψάχνουν πάντα για άτομα που θα συνεχίσουν να έχουν ως προτεραιότητα την επαγγελματική ανάπτυξη. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να το κάνουν αυτό. Δοκιμάστε τον εαυτό σας με το να αναλάβετε ένα νέο έργο στην εργασία σας, να εγγραφείτε σε ένα μάθημα ή να παρακολουθήσετε σεμινάρια και εργαστηριακά μαθήματα. Κάθε μέρα, προσπαθήστε να μαθαίνετε από τα δικά σας λάθη και από τους ανθρώπους γύρω σας με το να έχετε περιέργεια, αναλυτικότητα και ανοιχτό μυαλό.

3. Δημιουργικότητα, πρωτοτυπία και δραστικότητα.

 

Η δημιουργική σκέψη μπορεί να ανοίξει το δρόμο για ενδιαφέρουσες ευκαιρίες, όπως η ανακάλυψη ανέγγιχτων αγορών, η δημιουργία αποδοτικότητας ή η εκκίνηση νέων δράσεων. Αναπτύξτε τη φαντασία σας με μαθήματα καινοτομίας ή επιχειρηματικότητας και στρέψτε τη δημιουργικότητά σας σε μεγάλο πλεονέκτημα, με το να μάθετε πώς να το χειρίζεστε.

Άνθρωποι με δημιουργικές σκέψεις, έχουν τη δυνατότητα να τις ενισχύσουν μαθαίνοντας το πώς να καθορίζουν ποιες ευκαιρίες αξίζουν το ρίσκο και να τις αξιοποιούν. Η ικανότητά σας να “μεταφράζεται” τη φαντασία σε δράση, μπορεί να είναι αυτό που θα σας χαρίσει την επόμενη δουλειά σας.

4. Τεχνολογικός σχεδιασμός και προγραμματισμός.

 

Το μέλλον είναι η τεχνολογία, γι’ αυτό, το να μάθετε πώς να σχεδιάζετε και να προγραμματίζετε ένα λογισμικό, είναι μια δεξιότητα που θα συνεχίσει να έχει μεγάλη ζήτηση. Για τους ηγέτες και τους διευθυντές, το να γνωρίζετε να “μιλάτε τη γλώσσα” είναι σημαντικό για την επικοινωνία με την ομάδα σας.

Είτε ψάχνετε να γίνετε προγραμματιστής ή μηχανικός, είτε απλά θέλετε να βελτιώσετε τις γνώσεις σας στην τεχνολογία, υπάρχουν πολλές επιλογές στα χέρια σας. Από αυτοκαθοδηγούμενα προγράμματα και “στρατόπεδα εκμάθησης” μέχρι και διαδικτυακά και πανεπιστημιακά μαθήματα, οι ευκαιρίες για να μάθετε για την τεχνολογία και τον προγραμματισμό είναι πολλές.

5. Κρητική σκέψη και ανάλυση.

 

Από όλες τις πιθανές λέξεις που υπάρχουν στην επιχειρησιακή γλώσσα, η “κριτική σκέψη” είναι μια φράση στην οποία θα πρέπει να δώσετε προσοχή. Πρόκειται για μια δεξιότητα που αποκτά μεγάλη προσοχή και έχει εξελιχθεί ώστε να δώσει την ικανότητα να σκέφτεστε σε βάθος και προσεκτικά στις καθημερινές σας υποχρεώσεις.

Αυτή είναι μια δεξιότητα που μπορείτε να βελτιώσετε με την πάροδο του χρόνου. Αυτό το εργαλείο είναι ιδιαίτερα πολύτιμο σε ρόλους όπου πρέπει να παίρνετε αποφάσεις που έχουν αντίκτυπο σε όλο τον οργανισμό, όπως η εταιρική στρατηγική και το μάρκετινγκ.

6. Επίλυση σύνθετων προβλημάτων.

 

Ηγέτες σε κάθε κλάδο έρχονται αντιμέτωποι με προβλήματα τόσο απλά, όσο και σύνθετα. Αυτοί που τα καταφέρνουν, κατέχουν την ικανότητα να παίρνουν πολύπλοκα ζητήματα και να τα χωρίζουν σε μικρότερα προβλήματα.

Σύμφωνα με το “Harvard Business Review”, η βαθύτερη σκέψη σε σύνθετα προβλήματα εμπεριέχει τρεις διαδικασίες: να αμφισβητείτε τις ιδέες σας, να αντιμετωπίζετε τα μεγαλύτερα προβλήματα στην αρχή της ημέρας και να δίνετε μεγάλη προσοχή στο ένστικτό σας.

7. Ηγεσία και κοινωνική παρακίνηση.

 

Το να είστε ένας σκληρά εργαζόμενος και ένας ηγέτης που εμπνέει, απαιτεί χρόνια εξάσκησης που δεν είναι εύκολο να αποκτηθούν. Ωστόσο, υπάρχουν τρόποι για να ενισχύσετε τις δεξιότητες που θα χρειαστείτε για να αναπτύξετε τις ηγετικές σας ικανότητες. Η κοινωνική επιρροή, για παράδειγμα, είναι ο τρόπος με τον οποίο οι νέοι CEO διευθύνουν τις επιχειρήσεις τους.

Αντί για να βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στις μετρήσεις και στην οικονομική ανάπτυξη, οι νέοι ηγέτες βασίζονται στο ανθρώπινο κεφάλαιο. Γνωρίζοντας πώς να ενθαρρύνετε τη φιλοδοξία σε προσωπικό επίπεδο, θα είστε ικανοί να παρακινείτε όλους τους ανθρώπους.

8. Συναισθηματική νοημοσύνη.

 

Η συναισθηματική νοημοσύνη γίνεται όλο και πιο διαδεδομένη σε παγκόσμια κλίμακα. Αφορά το να γνωρίζετε πώς να κοιτάζετε προς τα μέσα για να υπολογίσετε το πώς βλέπετε τον εαυτό σας. Για τους μάνατζερ, η αξία της συναισθηματικής νοημοσύνης βρίσκεται στο να μπορούν να νιώθουν ταύτιση με τους άλλους και να κατανοούν τις ανάγκες τους.

Επίσης, όσο η τεχνητή νοημοσύνη και η τεχνολογία γίνονται όλο και πιο διαδεδομένες, τα αποκλειστικά ανθρώπινα χαρακτηριστικά – όπως η συναισθηματική νοημοσύνη – θα γίνονται όλο και πιο σημαντικά για τους εργοδότες.

9. Επιχειρηματολογία και επίλυση προβλημάτων.

 

Πάντα θα έρχεστε αντιμέτωποι με εμπόδια στην εργασία σας, αλλά πως θα σας φαινόταν εάν μπορούσατε να τα υπερνικήσετε με μεγαλύτερη ακρίβεια; Η επίλυση προβλημάτων είναι μια δεξιότητα που μπορεί να βελτιωθεί και να ενδυναμωθεί. Με τον τρόπο αυτό, δημιουργείτε καλύτερες συνθήκες για εσάς και τον οργανισμό σας.

Αρχικά, γνωρίζετε τι είδους σκέψης έχετε; Εάν δεν έχετε ποτέ αφιερώσει χρόνο για να σκεφτείτε και να απαντήσετε σε αυτή την ερώτηση, προσπαθήστε το. Όταν αναλύσετε το πώς αντιμετωπίζετε τα προβλήματα σας, θα ξέρετε ακριβώς πού βρίσκονται οι αδυναμίες σας. Στη συνέχεια, αποτελεί θέμα το να αποφασίσετε εάν είστε πρόθυμοι να επενδύσετε στις δεξιότητές σας ως ειδικός στην επίλυση προβλημάτων.

10. Ανάλυση και αξιολόγηση συστημάτων.

 

Όλοι οι οργανισμοί έχουν εγκατεστημένα συστήματα που τους βοηθούν να λειτουργήσουν. Μπορείτε να κάνετε τις ικανότητές σας πιο εμπορεύσιμες με μια βαθύτερη κατανόηση των λειτουργιών και του τρόπου με τον οποίο μπορούν να βελτιωθούν. Αυτή η δεξιότητα σχετίζεται πιο συχνά με ρόλους της πληροφορικής, όπου επικεντρώνεστε στα ηλεκτρονικά συστήματα που κρατούν την εταιρεία σας σε λειτουργία.

Σύμφωνα με το “Bureau of Labor Statistics”, δεν χρειάζεται να είστε άριστοι στην τεχνολογία για να αποκτήσετε αυτό το σύνολο των δεξιοτήτων. Στην πραγματικότητα, το να έχετε μια εμπειρία στις επιχειρήσεις ή στις τέχνες είναι θετικό στοιχείο, αρκεί να είστε πρόθυμοι να μάθετε νέα αντικείμενα.

Επενδύστε στο μέλλον σας.

 

Δεν υπάρχει έλλειψη στις ευκαιρίες για επαγγελματική ανάπτυξη. Μόλις εντοπίσετε τους τομείς που χρειάζονται ενδυνάμωση, ξεκινήστε την προσπάθεια για ενδυνάμωση. Θα ευχαριστείτε τον εαυτό σας στο μέλλον.