Ο καινοτόμος επιχειρηματίας 

Συμφωνα με τον Edison η καινοτομία είναι 99%  προσπάθεια και 1% έμπνευση.

Όλα ξεκίνησαν ένα απόγευμα Σαββάτου, όταν ένας φίλος μου, με έντονη δραστηριότητα στο διεθνές επιχειρείν, που ταξίδευε για πολλά χρόνια στη Σιβηρία και με πήρε τηλέφωνο και μου είπε: «Θέλω να σου μιλήσω για μια καινοτομία…» Καινοτομία (!;) σκέφτηκα εγώ…μμμ μετά από όσα έχω μάθει τον τελευταίο καιρό καινοτομία είναι …..

Καινοτομία σύμφωνα με την Unesco είναι «Κάθε σκέψη, συμπεριφορά η πράγμα που είναι νέο, γιατί είναι ποιοτικά διαφορετικό από τις υπάρχουσες μορφές. (Unesco 1972)

Καινοτομία σύμφωνα με τον Νelson & Rosenberg (1993) είναι η έννοια του συστήματος που περιλαμβάνει το συνολο των θεσμών των οποίων οι αλληλεπιδράσεις καθορίζουν την καινοτόμο επίδοση των εγχώριων εταιριών.

Ο Gary Hamel (1998), στο περιοδικό Sloan Management Review, προτείνει ότι μόνο οι εταιρείες που είναι ικανές να αναδημιουργηθούν εκ των έσω και τη βιομηχανία τους σε βάθος θα υπάρχουν ύστερα από μια δεκαετία. Η προειδοποίηση είναι απλή, καινοτομία ή καταστροφή!

Η εφαρμογή μιας νέας υπηρεσίας ή προϊόντος που υιοθετείται σε ένα σύγχρονο εργασιακό περιβάλλον, δημουργεί ταυτόχρονα, αλληλοσυγκρουόμενα συναισθήματα σιγουριάς και ανησυχίας.

Ο Higgins (1996) αναγνωρίζει ότι υπάρχουν τέσσερα είδη οργανωτικής καινοτομίας:

  • Καινοτομία προϊόντος(που έχει ως αποτέλεσμα νέα προϊόντα, υπηρεσίες ή βελτιώσεις σε παλιά προϊόντα ή υπηρεσίες)
  • Καινοτομία διαδικασίας(που έχει ως αποτέλεσμα βελτιωμένες διαδικασίες εντός του οργανισμού, π.χ. ανασχεδιασμός της επιχειρηματικής διαδικασίας)
  • Καινοτομία διοίκησης(που βελτιώνει τον τρόπο διοίκησης του οργανισμού)
  • Καινοτομία μάρκετινγκ(που περιλαμβάνει τις λειτουργίες της προώθησης προϊόντος, την τιμολόγηση και τη διανομή)

Η καινοτομία στο μάρκετινγκ και στη διανομή πιθανά να  ξεφύγει από τα φυσιολογικά πλαίσια. «Η Heineken φτάνει σε μέρη που άλλες μπύρες δεν μπορούν να φτάσουν», ήταν το αποτέλεσμα μιας επίσκεψης ενός στελέχους σε ένα ζυθοποιείο σε κάποιο απομακρυσμένο μέρος. (γιατί είναι καινοτόμο το slogan? Υπήρξε πρώτο του είδους;)

Άρα καινοτομία είναι

“H ανανέωση και η μεγέθυνση του εύρους των προϊόντων, των υπηρεσιών και των αγορών τους. Η εγκαθίδρυση νέων μεθόδων παραγωγής, προσφοράς και διανομής, η εισαγωγή αλλαγών στο μανατζμεντ στην  οργανωτική δομη, στις συνθήκες εργασίας και στις δεξιότητες των εργαζομένων» (Green lialier on Innovation, Com 1995)

Η επιχειρηματικότητα δεν είναι ούτε επιστήμη ούτε τέχνη, είναι πρακτική στην οποία η γνώση αποτελεί το μέσο της επίτευξης του σκοπού της. Είναι τρόπος συμπεριφοράς παρά χαρακτηριστικό προσωπικότητας.(li.Drucker, 1985),